MARBLE'dan 20 Merhaba - Son Dakika
Güncel

MARBLE'dan 20 Merhaba

MARBLE\'dan 20 Merhaba

Aziz Kocaoğlu, "İzmir Fuarcılığı, Temmuz ayında açılacak Yeni Fuar Alanı'yla ivme kazanacak" dedi.

27.03.2014 13:50

MARBLE 2014- MARBLE 2014 - 20.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir Fuarcılığı, Temmuz ayında açılacak Yeni Fuar Alanı'yla ivme kazanacak" dedi.

26–29 Mart tarihleri arasında düzenlenen MARBLE 2014 - 20.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, görkemli bir törenle kapılarını açtı. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki Temmuz ayında tamamlanacak Yeni Fuar Alanı'nda MARBLE Fuarı'nı 5 kat daha büyüterek doğal taş ve mermer sektörünü ağırlayacaklarını belirtti. Başkan Kocaoğlu, "İzmir fuarcılığı büyük bir ivme kazanacak. Sektöre 10 senedir emek veriyoruz, bu fuar o kente mi bu kente mi gitsin lobileriyle canhıraş uğraşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yerelde kalkınma hedefiyle hiçbir kentin düşünmediği ve yapmadığını başararak Türkiye'nin en büyük fuar kompleksini 400 milyon lira özkaynakla yapıyoruz" dedi.

Yerli mermer kullanıyoruz

Sektörün ruhsat işlerinin bloke edilmesi ve dışarıdan doğaltaş ile mermer ithal edilmesi gibi nedenlerle bir çok sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir'deki belediyeler, yerli doğaltaş kullanmak konusunda son derece hassas. Bizim böyle bir uygulamamız var" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:
"Arz talep dengesinden dolayı blok-işlenmiş ürün satışının yüzde 50'ye 50 seviyesinde olduğunu biliyoruz. Katma değeri yüksek, işlenmiş ürünlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Problem, mermer gibi ihracatının büyük çoğunluğu direk ülkede kalan, dış girdisi çok sınırlı olan bir sektörde dünyada rekabet şansımızın giderek zayıflamasıdır. Buradan bloğu Çin'e satıyorsunuz, orada işleniyor, dünyanın başka bir ucuna satılıyor. Maliyet ve rekabet unsurlarına bakılır, teknoloji, enerji girdileri gibi girdilere teşvik verilerek bu oran ülkenin lehine korunur. Bu ekonomik politikaların doğru belirlenmesi ve sektör bazında belirlenmesiyle olur ki, bunu mutlaka merkezi hükümetlerin yapması gerekir. Üretmeyen, dış ödemelerini belirli bir dengeye getirmeyen bir ülkenin ekonomisinin sürdürülmesi mümkün değildir. Bu, maden sektörü gibi tarım ve sanayi sektörlerinde de böyledir. Vasıtalı vergiler yükünün, hiç değilse ihracata yönelik sektörlerde üreticinin ve ihracatçının önündeki engellerin acilen kaldırılması gerekir. Bunun için ekonomi bilmeye gerek yoktur, bu hayatın gerçeğidir. Bu iktisadın olmazsa olmaz kurallarından biridir. Ben de doğaltaş sektörünü çok iyi bilen bir arkadaşınız olarak bunu söylemek isterim."

İzmir'de sanayicilerin teşvik sıkıntısından ve haksız teşvik rekabetinden dolayı yakın illere kaçtığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, teşvik adaletsizliğinden İzmir zarar gördüğünü söyledi. Başkan Kocaoğlu, "İzmir'in büyümesi için, hiç değilse alt yapısı bitmiş, her türlü yapısı tamamlanmış, yatırımcı olmadığı için çürümeye terk edilmiş OSB'lere teşvik eşitliğinin sağlanması gerekir" talebini burada da yineledi.

Zeybekçi: "Daha çok destek vereceğiz"

Doğaltaşın önemine değinen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Doğaltaşın en zengin olduğu ülkelerden biriyiz. Travertende dünya rezervlerinin yüzde 60'ını elimizde bulunduruyoruz. Doğaltaş üretim ve ihracatında ise dünyada üçüncü sıradayız ama birinci olabilecek kapasitedeyiz. Türkiye önümüzdeki dönemde doğaltaşta dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz. Gerçekleştirdiği 2.2 milyar dolarlık ihraca rakamının yarısını blok olarak dünyaya satan ülkemiz, geri kalan yarısını da işlenmiş mermer olarak satıyor. 10 yıldan bu yana mermerle ilgili makine sanayi de büyük gelişe gösterdi. Türkiye artık mermerle ilgili tüm teknolojileri üretebilen bir ülke haline geldi, bundan gurur duyuyorum" dedi.

Önümüzdeki süreçte, sektörle birlikte sadece blok olarak değil, işlenmiş mermerde 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışacaklarını kaydeden Zeybekçi, "Bu kadar başarılı olan İzmir Fuarımızı maalesef Ekonomi Bakanlığı olarak istediğimiz şekilde desteleyemiyoruz. Bu fuarımızı da 2015 yılına kadar diğer fuarlarımız gibi en üst düzeyde desteklemek için programa alacağız. Bu fuarın bugüne kadar başarılı ulaşmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ'a teşekkür ve tebrik ederim" diye konuştu.

Törende, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç de birer konuşma yaptı.

İZFAŞ'ın desteğiyle TRT Belgesel'in yapımını üstlendiği "Taştan Çiçeklerin 20. Yılı" başlıklı belgeselin gösterildiği açılış törenine konuk konuşmacı olarak araştırmacı, yazar, şair Sunay Akın katıldı. Akın, kendine has üslubuyla anlattı hikayelerle törene renk kattı.

100 milyon dolar getirecek

Yaklaşık 45 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşen MARBLE Fuarı'nın kente 100 milyon dolar seviyesinde gelir kazandırması bekleniyor. Fuar, sektöre kazandırdığı gelirin yanısıra, bir çok iş koluna da girdi sağlıyor. Bu yıl fuara 32 ülkeden 275, 912'si yerli olmak üzere toplam 1187 firma katılıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MARBLE'dan 20 Merhaba - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement