Soma maden faciasında bir tazminat kararı daha
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki, 301 kişinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciasından sağ kurtulan madencilerden Sadettin Güngör'ün ardından 48 yaşındaki Veli Kabak da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye açtığı manevi tazminat davasını kazınıp, toplam 25 bin lira ödemeye mahkum ettirdi.
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Kömür Ocağı'nda meydana gelen, 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan sağ kurtulan işçiler açtıkları tazminat davalarını kazanmaya başladı. Madenden sağ kurtulan 486 madenciden biri de Balıkesir Savaştepeli Veli Kabak'tı. Evli ve iki çocuk babası, 7 yıllık madenci Kabak, 27 Haziran 2014 tarihinde avukatı Emre Eren aracılığıyla Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye Ankara 14'üncü İş Mahkemesi'nde, 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
Mahkeme geçen 30 Eylü'de kararını verip, TKİ ve Soma Kömürleri A.Ş.'yi toplam 25 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Faciada madendeki 8 A panosunda 143 arkadaşı ile mahsur kalan ve 7 saat sonra, en son sağ olarak çıkartılan işçilerden biri olan, şimdi Savaştepe Belediyesi Fen İşleri Birimi'nde sözleşmeli işçi olarak çalışan Kabak, açtığı tazminat davasını kazanan ikinci isim oldu.
Ankara 6'ncı İş Mahkemesi'nde açılan ilk davada sağ kurtulan madencilerden 30 yaşındaki Saadettin Güngör'e 10 bin lira tazminat ödenmesine hükmedildiğini hatırlatan Kabak'ın avukatı Emre Eren, "Bu dava Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi'ne gönderildi. İşçilerden Veli Kabak'ın açtığı, dün sonuçlanan ikinci dava da muhtemelen TKİ tarafından Yargıtay'a taşınacak. Soma'daki maden faicasından yüzlerce işçi de sağ kurtarıldı. Bu işçiler, fiziken yaşarken manen çöküntü içine girdi. Bunu göz önüne alarak açtığımız davalar lehimize sonuçlanmaya başladı. Davamızı açarken maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devrederek bu facianın göz göre göre gelmesinde etkili olan Türkiye Kömür İşletmeleri'ne davamızı açtık ve kazandık. Mahkeme, bu kararıyla asıl sorumlunun Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü olduğunu onaylamış ve ve açmış olduğumuz her iki davada dava da TKİ'yi tazminata mahkum etmiştir" diye konuştu.
"TKİ, FACİANIN YAŞANDIĞI MADENDEKİ TEHLİKEYİ BİLİYORDU"
Soma'daki faicada yaşamını yitiren 301 madencinin göz göre göre ölüme gittiğini belirten Avukat Eren, resmi belgelere ulaştığında şoke olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Bu madenin ihalesi ilk önce Park Teknik adlı Ciner Grubu'na bağlı bir şirket tarafından alınmış. Bu şirketin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne 2007 yılında göndermiş olduğu resmi yazısında, 'Bu madende sürekli yangın ve sel baskınları oluyor. Madende büyük bir facia yaşanabileceği için bu madenlerde iyileştirme yapmadan çalışmak mümkün olmayacak. Bu sebeple de kazanmış olduğumuz ihaleyi tek taraflı olarak fesh ediyoruz' deniliyor. Bunun ardından Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu toplanarak, 'Bu madende böyle bir sıkıntı var. Her gün yangın ve sel baskınları oluyor. Fakat bizim burada böyle bir güvenlik önlemi almamız çok maliyetli olur. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bu ihaleye istekli. Bu şirkete bu işi verelim. Ama ihaleye çıkmak kurumumuza büyük bir külfet getirecektir. Bu nedenle ilk ihaleyi tek taraflı olarak fesh eden Park Teknik adlı firmanın üzerinden bu ihaleyi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredelim' kararı alınıyor. Böylelikle usulsüz bir şekilde ihale Soma A.Ş.'ye devrediliyor. Bu facianın olacağı TKİ tarafından biliniyordu, sırf 'kurumumuz büyük maliyetler altına girmesin' diye 301 madenci göz göre göre ölüme gönderildi."
Madenci Veli Kabak ise davayı kazandığı için mutlu olduğunu belirtip, "Acımız hala taze. Madende yürekler yandı. Faciadan sonra mağdur edildik. İşsiz kaldık. Bu davayı kazanmak, benim için en azından bir teselli oldu" dedi.
Son Dakika › Güncel › Manisa - Soma Maden Faciasında Bir Tazminat Kararı Daha - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?