BAHARIN habercisi olan Nevruz, Manisa'da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Nevruz'un kutlanması çerçevesinde 471. Uluslararası Mesir Festivali de başladı. Mesir Macunu, 471. kez Sultan Camii Bimarhanesi'nde dualarla karılmaya başlandı. 41 çeşit baharat kazana atıldı, Merkez Efendi, Hafsa Sultan ve protokol üyeleri macunu kardı.
Nevruz ve Mesir Festivali için kutlama etkinlikleri ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlendi. Törene Manisa Valisi Celalattin Güvenç, Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Garnizon Komutanı Tugeneral Mustafa Şenol, Azerbeycan'ın İstanbul Konsolosu Mikail Ahmedov, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk koyan Vali Güvenç, baharın müjdecisi olan Nevruz'un kardeşlik ve barış duygularını ortaya çıkardığını belirtti. Diğer konuşmaların ardından Nevruz ile ilgili şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Daha sonra Vali Celalettin Güvenç ve protokol üyeleri Nevruz ateşini yakarak üstünden atladı. Protokol üyeleri demir dövdü, halka fidan dağıttı.
Protokol üyeleri ardından Valilik önünden Sultan Cmasi Bimarhanesi'ne kadar kortej oluşturarak yürüdü. Temsili Osmanlı sultanları at üzerinde korteje eşlik etti. Bimarhanede mesir duasının yapılmasından sonra 41 çeşit baharat kazanlara atılarak karılmaya başlandı. Protokol üyeleri de macunu kardı.
MESİRİN TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve "Muhteşem Süleyman" diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da iken bir ara hastalanır. Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. 1540 yılında yapılan bu uygulama ile Manisa Mesir Şenlikleri başlamış olur. O günden bugüne on binlerce insan Sultan Camisi etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ
Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. Macundan yiyen kişiyi, 1 yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yeseler iyi olurlar. Macunu yiyen gelinlik kızların, o yıl içinde evleneceğine, çocuğu olmayanların evlat sahibi olacağına inanılır. Bazı çocuk hastalıklarında da kullanılır.
KULLANILAN 41 ÇEŞİT BAHARAT:
Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişniş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Safran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Kırmızı Halile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu.
Son Dakika › Güncel › Manisa - Mesir Macunu Nevruz İle Birlikte Karıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?