Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, borcu nedeniyle elektriği kesilen çiftçinin tarlasını sulayamadığını belirterek, buna bağlı olarak rekoltenin düşeceği uyarısında bulundu. Acil önlem alınmasını isteyen Sorman, çiftçinin bu sorununu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini de söyledi.
Girdi maliyetlerindeki artış ve enflasyon nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçi tarımsal sulama elektrik borcunu ödeyemez hale geldi. Bir süre önce özelleştirilen Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (GEDAŞ), borcu olan çiftçinin elektriğini kesmesiyle, sulanamayan pamuk, üzüm, mısır, domates tarlaları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Zor durumda kalan çiftçiler soluğu Manisa Ziraat Odası'nda aldı. Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, çiftçilerin perişan olduğunu belirterek, "Her gün odamıza gelip, yardım istiyorlar" dedi. Çiftçinin sıkıntılarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettilerini belirten Sorman, "Şirketteki yetkililer özelleştirilen GEDAŞ'ı peşin parayla aldıkları için çiftçiden de ödemelerini düzenli yapmasını istiyor. Aslında, devlet tarımsal sulamada 6'şar aylık dönemler halinde borçların ödenmesi için istekte bulunsa şirketler bunu anlayışla karşılar. Devletin bu politikayı benimsemesi lazım. Çiftçi her gün para kazanan bir meslek grubu değil. Yıldan yıla para kazandığı için ara dönemlerde para bulması çok zor" diye konuştu.
REKOLTE DÜŞECEK
Sulama kooperatiflerinin ovalardaki trafolarının şirket tarafından mühürlendiğine dikkati çeken Sorman, rekoltenin düşeceğini uyarısında bulundu. Sorman, "Problemlerimizi siyasilere aktarıyoruz. Manisa milletvekillerinden bize bir geri dönüş yok. Bu durum Türkiye ekonomisi de etkileyecek. Mahsul su istediğinde veremezseniz verim düşüklüğü yaşarsınız, rekolte de düşer. Rekoltenin düşmesi döviz kaybına neden olacak" dedi.
ÇİFTÇİ GEREKEN DESTEĞİ ALAMIYOR
Tarımın yeterli desteği alamadığından yakınan Sorman, şunları söyledi,
"Çiftçi borcunu ödeyemez duruma geldi. Desteklemeler yetersiz kalıyor. Sulama borcunu bile ödeyemiyor. Üretim maliyeti fazla olunca çiftçi işin içinden çıkamıyor. Dünyanın en pahalı tarımsal üretimi Türkiye'de. En pahalı mazotu kullanan bizim çiftçimiz, desteklemeler yetersiz. Gayri safi hasılatın yüzde biri kadar tarımsal destek yapılması lazım ama Türkiye'de şu anda tarımsal destekleme 0.6 civarında."
Manisa'da yüzde 70'inde sulu tarım yapılan toplam 500 bin dekar alandan, 125 bin aile geçimini sağlıyor. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Manisa'da Çiftçi Elektriksiz, Ürün Susuz Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?