Manisa Antep'in Fıstığı Manisalı Köylünün Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Güncel

Manisa Antep'in Fıstığı Manisalı Köylünün Geçim Kaynağı Oldu

Manisa Antep\'in Fıstığı Manisalı Köylünün Geçim Kaynağı Oldu

Manisa'daki Yuntdağı köylerinde Antep fıstığı hasadına başlayan köylüler, kilosu 15 ile 22 lira arasında satılan bu ürünün tescillenmesini Manisa'nın da marka ortaya çıkarmasını istedi.

17.08.2016 10:51

Manisa'daki Yuntdağı köylerinde Antep fıstığı hasadına başlayan köylüler, kilosu 15 ile 22 lira arasında satılan bu ürünün tescillenmesini Manisa'nın da marka ortaya çıkarmasını istedi.

Manisa'da menengiç ağaçlarından aşılanan ve Yunusemre İlçesi Yuntdağı bölgesinde yetiştirilen Antep fıstıklarının hasadı başladı. Ağustos ve eylül aylarında ağaçlardan toplanıp ayıklanan ve güneşte kurutulduktan sonra çuvallanarak satılmayı bekleyen fıstıklar, köylüye gelir oldu.

Küçük Belen Köyü Muhtarı Enver Uslu, Manisa'da Antep fıstığı yetiştiriciliğinin ilk kez 1962 yılında başladığını söyleyerek, "Manisa'ya geziye gelen Gaziantepli bir hakim, menengiç ağaçlarını görüyor ve bunları 'aşılamalısınız, Antep fıstığı yetiştirirsiniz' diyor. 1963 yılında aşılar gelmiş ama ilk yıllar verim alınamamış. Ziraat Bankası'nın desteği ile bu iş yayıldı. Banka kredisi ile Antep fıstığı yetiştirmeye başlayanlar oldu. İlk olarak bizim yaşadığımız yerden yayıldı. Yuntdağı'nda 400 ton civarında Antep fıstığı toplanıyor. Birçok kişi geçimini bundan sağlıyor. Gaziantepli tüccarlar dahi ağacın üzerindeyken satın alıyor. Ayrıca Antep'te fıstık olmadığı yıllarda talep daha da artıyor. Antep'te yetişen fıstıklar çerezcilerde satılıyor, bizimkiler tatlı için tercih ediliyor. Fiyatlar zaman zaman 22-23 liraya kadar çıkıyor. Bu yıl kilosunun 15-16 lira civarında olması bekleniyor" diye konuştu. Bu yıl verimin iyi olduğunu kaydeden Uslu, daha çok destek verilmesi halinde Gaziantep'le yarışabileceklerini söyledi.

"MANİSA'NIN FISTIĞI TESCİLLENSİN"

Yuntdağı'nda Antep fıstığı yetiştiren 75 yaşındaki Halil Akın, bu ürünün üretiminin zaman içinde yayıldığını söyleyerek, menengiç ağaçlarının aşılandığını ve 5-6 yıl sonra fıstık vermeye başladığını belirtti. Antep fıstığı yetiştiricisi Akın, "Pazarlamada güçlük çekiyoruz. Tüccar bizden ucuza alıyor ama daha sonrasında ateş pahası oluyor. Piyasası da belli değil. Yetkililerden bunun bir borsası ve fiyat sınırlaması olmasını istiyoruz. Manisa'da bu ürün yetişiyor ama çok fazla sahip çıkan yok. Antepli tüccar gelip buradan alıyor, Antep'e götürüyor. Ancak kendi markasını kullanıyor. Biz Manisa'nın markası olsun, tescillensin ve fiyat politikası olsun istiyoruz" dedi. Birçok kişinin geçimini Antep fıstığından sağladığını belirten Halil Akın, "Hasat 15-20 Ağustos gibi başlıyor, 15 Eylül'de de bitiyor. Dallarından salkımlar kırılıyor. Salkımıyla birlikte makineye atıyoruz. Suyunu da koyuyoruz. Boş olanlar üste çıkıyor, dolu olanlar da altında kalıyor. Böyle ayrılıyor. Daha sonrasında ise 5-10 gün güneşte bekletilip kurutuluyor ve çuvallanıyor" diye konuştu.

ANTEP FISTIĞININ MERKEZİNDEN GELİP MANİSA'DAN SATIN ALIYORLAR

Gaziantep'ten gelen tüccar Ahmet Dinçoğlu, 20 gün Manisa'da kaldığını ve yetiştirilen fıstıkları satın aldığını anlattı. 5 yıldır Gaziantep'ten Manisa'ya geldiği kaydeden tüccar Dinçoğlu, "Manisa'ya Antep fıstığı satın almak için geliyoruz. Geçen yıl fiyatlar 17-18 lira arasındaydı. Arz talebe göre her yıl değişiyor. Bu yıl fiyatlar düşük. Çünkü Gaziantep'te de geçen yıl alınan fıstıklar bitmedi" dedi. Manisa'da potansiyelin olduğunu, ancak Antep fıstıklarının iyi bakılmadığını dile getiren Dinçoğlu, ilaçlama ve bakım ile verimin daha da artabileceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Antep'in Fıstığı Manisalı Köylünün Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement