Malik Aksel'in oğlu Murat Aksel, gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle İstanbul Taksim Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen serginin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı.
İstanbul'un kültür ve sanat dünyasını buluşturan açılışa, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez ile Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koordinatörü, Ar-Ge Şube Müdürü Aziz Elbas katıldı.
Bakan Günay'dan Bursa Büyükşehir'e tam not
Malik Aksel'in oğlu Murat Aksel tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'ne bağışlanan taş baskı eserler, sanatseverlerden büyük ilgi gördü.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, serginin İstanbul'a taşınmasını sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi ile gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu ve Malik Aksel'in oğlu Murat Aksel'e teşekkür ederek, "Bir döneme tanıklık etmiş çok önemli çalışmalar sergileniyor. Eserler, belirli bir dönemi belgeliyor. O bakımdan çok önemli. Çok güzel bir sergi olmuş, emeği geçenleri kutlarım" dedi.
Tarihe tanıklık eden bu tür eserlerin unutulmaması ve tozlu raflarda bırakılmaması gerektiğini savunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sergideki taş baskı eserleri ilgiyle inceledi, Ayvazoğlu'ndan eserlerle ilgili bilgiler aldı. Serginin anı defterini de imzalayan Bakan Günay, "Resim ve eğitim alanımızın özgün isimlerinden Malik Aksel'in anısına bir saygı örneği oluşturan bu güzel sergi için teşekkür ederim. Saygın eserler veren herkese içten teşekkürlerimi sunarım" ifadesiyle duygularını dile getirdi.
Bakan Günay, bakanlığının prestij yayınlarından olan "Hat ve Tezhip Sanatı" adlı eseri de sergiye emeklerinden dolayı Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu'na hediye etti.
"Sulu boya ustası"
Serginin İstanbul'da açılması için yoğun çaba harcayan gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu ise serginin İstanbul'a taşınmasının önemli bir kültürel etkinlik olduğunu söyledi. Ayvazoğlu, "Malik Aksel çok iyi bir ressam, özellikle çok iyi bir sulu boya ustasıydı. Mizaha yatkın bir zekası, güçlü bir kalemi vardı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, özellikle Ankara'da yeni yeni şekillenen sanat hayatı hakkında onun yazdıkları eşsiz birer belge niteliğindedir.
Kitapları ve bir kısmı dergi koleksiyonunda kalan yazıları Türk kültür tarihi açısından son derece önemlidir ve hepsi değerini hala korumaktadır" diyerek, Malik Aksel'in, büyük işlerin büyük yaygaralar koparılmadan da yapılabildiğini gösteren müstesna bir sanatkar ve seçkin bir kültür adamı olduğunu vurguladı. Ayvazoğlu, serginin İstanbul'da açılmasının kültürel sürekliliği sağlamak ve kültür hafızasının canlandırılması bakımından önemli olduğuna dikkati çekti.
Toplam 77 eserden oluşan Malik Aksel Taş Baskı koleksiyonu sergisi, Taksim Sanat Galerisi'nde 2 Kasım Çarşamba gününe kadar açık kalacak.
Seçkin konuklar
İstanbul'un kültür ve sanat dünyasından 400'ü aşkın seçkin konuğun katıldığı sergide, Sezer Tansuğ'un, Malik Aksel'in resimlerinden yararlanarak hazırladığı ve Türkiye'nin ilk çizgi film denemesi olan "Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü" adlı çizgi film de gösterildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Malik Aksel resimleri kataloğunun dağıtıldığı sergiye; gazeteci yazarlar Taha Akyol, Roni Margulies ve Emre Aköz, halk sanatı uzmanı Irvin Cemil Shick, fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rektör Yardımcısı Suphi Saatçi, Ressam Hüsamettin Koçan, Küratör Meral Madra, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Hattat Süleyman Berk, Müzisyen Mehmet Güntekin, Prof. Dr. Korkut Tuna, Prof. Dr. Abdullah Uçman ve şair Ömer Erdem gibi birbirinden değerli isimler katıldı
Son Dakika › Güncel › Malik Aksel Koleksiyonu İstanbul'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?