Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu Mali'de, tahrip olan kültürel hazinenin onarımı için eylem planı oluşturdu.
BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde, Mali'deki eserlerin kurtarılmasına ilişkin UNESCO'nun Paris'te toplantı düzenlediğini söyledi.
Nesirky, toplantıda kabul edilen eylem planına göre, zarar gören eserlerin onarılmaya çalışılacağı, tahrip edilmekten kurtarılan el yazması eserlerin korunması için çalışma yapılacağını söyledi.
Plana göre, eserlerin onarımı ve korunmasının 11 milyon dolara mal olması bekleniyor.
Mali'de silahlı gruplar 3 mozoleyi tahrip etmiş, binlerce el yazması eserin bulunduğu kütüphaneyi ateşe vermişti.
Bu ay başında Mali'de incelemelerde bulunan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Paris'teki toplantıda, dünya kültür miraslarına yönelik saldırı olduğunda insanlığın da yara aldığını belirtti.
Mali'deki eserlerin "antik kültürün bir mirası ve kültürler arası diyaloğun tanıkları" olduğunu vurgulayan Bokova, ellerinden gelenin en iyisini yaparak bu ülkedeki eserleri korumak istediklerini belirtti.
Timbuktu'da özel ve kamu koleksiyonlarında 13 ve 16. yüzyıllardan kalma yaklaşık 300 bin el yazması eserin bulunduğu tahmin ediliyor.
Bu eserlerde dönemin ulaştığı medeniyet seviyesini gösteren ve İslami ilimler, matematik, tıp, astronomi, müzik, edebiyat ve mimari gibi konuların işlendiği metinler yer alıyor.
Muhabir: Mustafa Keleş
Yayıncı: Murat Taydaş - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Son Dakika › Güncel › Mali'de Zarar Gören Kültürel Miras - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?