İstanbul Çamlıca Nagehan Restoran'da düzenlenen bir dizi kahvaltılı toplantıda; Malatya Pazarı Kuruyemişçilik San. Tic. A.Ş tarafından Tirebolu ve Giresun'da fındık konusunda bugüne kadar gerçekleştirilenler ve Alım Garantili Sözleşmeli Tarım Projesi hakkında fındık üreticisi çiftçilere bilgiler verildi; çiftçilerin konuyla ilgili soruları yanıtlandı.
Tarımsal Teknoloji, Ürün Kalitesi ve Sözleşmeli Tarım…
Sözleşmeli Tarım, firmalar ve üreticiler arasında, ürünün ekimi, dikimi veya üretiminden önce yapılan, üretici çiftçilere belirli bir "ekiliş alanı" ve "üretim" sorumluluğu; firmalara ise, elde edilecek ürünü belirli koşullarda "satın alma garantisi" sorumluğu yükleyen, anlaşmaya dayalı üretim ve pazarlama modeli olarak tanımlanıyor.
Proje ve toplantılar hakkında bilgiler veren Malatya Pazarı CEO'su Dr. Besim Serdar Çorapçıoğlu, 140 yıllık geleneğe sahip bir marka olarak 200'ün üzerinde ürünle hizmet verdiklerini hatırlatarak; tüm bu ürünlerin ekimi, dikimi, bakımı, toplanması ve depolanması sürecinin tüm aşamalarında, teknoloji ve bilginin daha etkin kullanılmasını sağlayarak, arzu ettikleri kalite ve standartta ürün temin etmenin, Sözleşmeli Tarım yöntemiyle mümkün olabileceğini vurguladı. Tirebolu fındık üreticileriyle gerçekleştirdikleri bu toplantıların kendileri için son derece verimli geçtiğini belirten Çorapçıoğlu; projenin fındık ayağı için tüm Giresun bölgesinin taranması kapsamında Tirebolu çiftçileriyle birebir görüşme fırsatı bulduklarını, bölgede fındık konusunda bugüne kadar gerçekleştirdikleri şeyleri ve Sözleşmeli Tarım Projesi konusunda planladıklarını fındık çiftçisine aktarma şansı yakaladıklarını ifade etti.
Dünyanın en kaliteli fındığının Giresun'da yetiştirildiğini belirten, Malatya Pazarı'nın danışmanı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Budak, Malatya Pazarı firmasının Giresun'da bir fındık fabrikası kurduğunu, firmanın üreticiler ile alım garantili tarım anlaşması yapacağını ve üretimden hasada, hasattan satış aşamasına kadar her şeyin üreticiyle firma arasında koordineli ve kontrollü bir şekilde devam edeceğini vurguladı.
Doç. Dr. Hikmet Budak, geleneksel tarımsal yöntemlerin dışına çıkılarak, bilinçli ve bilimsel üretimin yapılmasının sağlanacağını belirterek; "Böylece daha düzenli ve itizarlı bir yetiştiricilik yöntemi ortaya çıkacak. Üretim planlaması yapılarak teknik destek, üreticinin eğitilmesi gibi imkânlar sağlanacak. Üretim sırasında kullanılan girdiler firma tarafından sağlanacak bu sayede de üreticinin girdi maliyetleri azalmış olacak. Hangi kimyasal gübreyi, ilacı; ne zaman, ne kadar, nasıl uygulayacağı firmanın ziraat mühendisleriyle birlikte yapılan toprak analizine göre belirlenecek."dedi.
Giresun'da Fındık Fabrikası…
Malatya Pazarı'nın Giresun'da, üretimden paketlemeye kadar her şeyin yapıldığı; girişimci Tarkan Adakale ile birlikte kurduğu bir fındık fabrikası bulunuyor. Firma gelecekte Tirebolu'da da bir fabrika açmayı planlıyor. Malatya Pazarı'nın Giresun temsilciliğini Tarkan Adakale'nin, Tirebolu temsilciliğini ise, TİRDEF Başkan Yardımcısı Kamil Sakal'nın kurduğu "Tirebolu Tarım" isimli firmanın yapacağı vurgulandı.
Açılış konuşmasını ve yöneticiliğini Malatya Pazarı Ziraat Mühendisi Selen ŞEKER'in yaptığı toplantıda, Malatya Pazarı CEO'su Dr.Besim ÇORAPÇIOĞLU; TİR-DEF Başkanı Doç. Dr. Halit KESKİN; Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasbi ŞEKER; Ziraat Bankası Tarımsal Krediler Müdürü Ferhat PİŞMAF ve Malatya Pazarı Danışmanı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Budak birer konuşma yaptılar. Toplantının soru cevap kısmında, çiftçilerin konuyla ilgili soruları uzmanlar tarafından yanıtlandı.
Son Dakika › Güncel › 'Malatya Pazarı' Kendi Üreticisini Yaratıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?