Malatya'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Malatya'da Toplu Açılış Töreni

Malatya\'da Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis, cumhurbaşkanının çıkardığı kararnamenin üstünde kanunla otoritedir.

18.02.2017 19:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis, cumhurbaşkanının çıkardığı kararnamenin üstünde kanunla otoritedir. Demek ki Meclis kaldırılmıyor, Meclis var ama birileri hala utanmadan, sıkılmadan 'Meclis kaldırılıyor' diyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış töreninin gerçekleştirildiği Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yanındaki meydanda halka hitap etti.

Anayasa değişikliğinden sonra Türkiye'nin nasıl yönetileceğine bakıldığında, yeni sistemde yürütme gücünün tamamen cumhurbaşkanına verileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin, yetki ve sorumluluğu kime verdiğini bildiğini, dolayısıyla gerektiğinde milletin kimden hesap soracağını da bileceğini vurguladı.

Yeni sistemde bu kişinin cumhurbaşkanı olduğunu, artık başbakanın da bulunmayacağını anlatan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı kimlerle çalışmak istiyorsa, hükümeti onlarla kuracak, bürokratları aynı şekilde atayacak, kararnameleri ona göre çıkartacak, bu yetkinin karşılığında tüm sorumluluk cumhurbaşkanında olacak." ifadesini kullandı.

"Bu yetki sadece milletvekillerinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'in de asli işini yapacağını ve kanun çıkartacağını, cumhurbaşkanının bütçe dışında kanun teklifi verme yetkisinin bulunmadığını vurguladı. Bu yetkinin sadece milletvekillerine ait olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şayet cumhurbaşkanının kararname yayımladığı bir konuda eğer Meclis bir kanun çıkartırsa, kanun geçerli. Bu ne demektir? Meclis, cumhurbaşkanının çıkardığı kararnamenin üstünde kanunla otoritedir. Demek ki Meclis kaldırılmıyor, Meclis var ama birileri hala utanmadan, sıkılmadan 'Meclis kaldırılıyor' diyor. Yasama yetkisi Meclis'e aittir, bu konudaki üstünlük de Meclisindir. Milletvekillerinin, cumhurbaşkanını ve hükümet çalışmalarını denetleme yetkisi, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla genişletiliyor.

Eskiden gensoru vardı. İkide bir akıllarına estiği zaman, bakarsın bir gensoru. Parlamentoyu çalıştırmıyorlar. Biliyor ki bu gensoru geçmeyecek, ver bir gensoru. Niye? Meclisin çalışmaması için, engellemek için. Çünkü bunların 'hizmet' diye bir anlayışı yok, çalışmak diye bir derdi yok. Son güvenoylaması öncesinde de parlamentoda hep bunları yapmadılar mı? Bunları yaptılar."

"Tek farkı çift kamara sistemi değil tek kamara"

Erdoğan, mevcut sistemde "vatana hıyanetle" suçlanabilen cumhurbaşkanı hakkında yeni sistemde yaptığı tüm işlemlerle ilgili soruşturmanın açılabileceğine, gerekirse Yüce Divan'a gönderilebileceğine dikkati çekti.

Yeni sistemle milletvekili sayısının 600'e çıkarılacağını, buna karşılık CHP'nin ise "Olur mu böyle şey" eleştirisi yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Sizin zamanınızda geçmişte çift kamara sistemi vardı, orada neydi sayı? Senatör ve milletvekilleri olarak 600'dü. Biz yine 600 yaptık, tek farkı çift kamara sistemi değil tek kamara. Sadece milletvekillerinden oluşan 600 milletvekili. Tabanı genişletiyoruz." dedi.

Erdoğan, cumhurbaşkanı ve Meclis seçimlerinin beraber aynı günde ve 5 yılda bir yapılacağını vurgulayarak, bu iki organdan birinin diğerini seçimle tehdit etme imkanının ortadan kalktığını bildirdi.

Bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı seçilmesinin mümkün olmadığını, ancak iki dönem seçilebildiğine işaret eden Erdoğan, geçmişte çok acılara sebep olan sıkıyönetim uygulamasının tamamen kaldırıldığını anlattı.

"18 yaşa seçilmeyi niye vermiyorsun?"

Cumhurbaşkanına gerektiğinde Olağanüstü hal ilan etme yetkisinin verildiğini belirten Erdoğan, yargı konusunda da önemli hükümlerin yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeyden önce "yargının bağımsızlığı" ifadesine "tarafsızlığı" ifadesinin ilave edildiğini anlattı.

Askeri mahkemelerin disiplin konuları haricinde kaldırıldığını ifade eden Erdoğan, böylece yargıyı da rahatsız eden çift başlı sistemden kurtulunacağını belirtti.

Erdoğan, HSYK'nın, meslek mensupları arasındaki çoğulculuğa ve geniş tabanı güçlendirecek şekilde yeniden yapılandırıldığına değindi.

Alanda kendisini dinleyenler arasındaki gençlere de seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bana göre anayasa değişikliğinin en önemli maddesi 18 yaş uygulamasıdır. Tarih ayağa kalkıyor. Gencine güvenmeyen bir yapı vardı, şimdi bu yapı değişiyor. İlk müdahaleyi seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdik. Şimdi 18'e indiriyoruz. 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız orayı' dediler. Seçme yetkisini veriyorsun da 18 yaşa, zor olan şey seçmektir, seçilmeyi niye vermiyorsun?"

Bu vatan, bayrak, ezan, özgürlük ve gelecek için gerekirse kıyamete kadar can verilmeye devam edileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı daim kılsın." diyerek konuşmasını tamamladı.

Notlar

Açılış töreninin yapıldığı alanda "Kararımız tabii ki evet", " ÖTV'yi kaldırdınız, faizi kaldırdınız, esnafın bütün sorunlarına 'evet' dediniz biz de size 'evet' diyoruz", "Güçlü Türkiye için kararımız evet" yazılı pankartlar dikkati çekti. Ayrıca törene katılan vatandaşlar dev Türk bayrağı açtı.

Tören sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Mehmet Kılınç isimli bir şehit babası Adıyaman'da şehit düşen oğlu Seracettin Kılınç ve 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in kara kalem resim çalışmasını hediye etti.

Törene, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

Yapımı tamamlanan eserler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokol üyelerinin kurdela kesimiyle hizmete alındı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malatya'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement