Malatya Belediyesi geri dönüşüm alanında bölgede örnek alınacak bir projeye imza attı. Geçtiğimiz yıl çalışmalara başlanan mevcut çöp sahasının rehabilite edilerek, metan gazından elektrik üretilmesi projesi, tamamlanarak elektrik üretimine başlandı.
METAN GAZINDAN ELEKTRİK
Malatya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre, Malatya Belediyesi'ne ait olan Malatya- Elazığ karayolunun 13. Kilometresinde bulunan Orduzu Yassıtepe ile Karamildan tepeleri arasındaki mevcut katı atık depolama alanı, yapılan projeyle hem rehabilite edildi, hem de çöpten çıkan metan gazından elektrik üretilmeye başlandı.
BELEDİYE KASASINDAN PARA ÇIKMADI
30 yılı aşkın bir süredir Malatya'nın vahşi depolama sistemi ile çöplerinin döküldüğü alanda yapılan proje maliyeti 5 milyon doları bulurken, Malatya Belediyesi'nin kasasından tek kuruş çıkmadan yap-işlet modeliyle gerçekleştirildi.
PROJE 8 AYDA TAMAMLANDI
Yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan fizibilite raporları sonucunda yap-işlet modeliyle özel sektöre yaptırılan proje kapsamında, alanın rehabilitasyonu ile elektrik üretim sistemi 8 ay gibi bir sürede tamamlanarak hizmete sunuldu.
TÜRKİYE'DE 10 İLDE VAR
Mevcut çöp alanında kurulan tesis Türkiye genelinde 10 ilde bulunurken, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ise sadece Malatya'da bulunuyor. Kurulan bu tesis Türkiye'de bulunan en gelişmiş proje niteliğinde olduğundan örnek teşkil ediyor.
Proje 17 Şubat Pazartesi günü saat 13.00'te düzenlenecek olan bir törenle hizmete açılacak.
Son Dakika › Güncel › Malatya Belediyesi Çöpten Elektrik Üretmeye Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?