Fatih Üniversitesi, Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi, Türkmenistan İlimler Akademisi ve Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti Sempozyumunun açılış töreni yoğun ilgi gördü.
Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'nin 290. doğum yılı nedeniyle Fatih Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti Sempozyumu, iki kardeş ülkeyi bir araya getirdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sempozyum, başta Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Oraz Muhammed Çariyev, Türkmenistan İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı Yusuf Hekimov, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şerif Ali Tekalan, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Mat ve Prof. Dr. Abdurrahman Güzel olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Mahtumkulu'nun, Türkmenler'in milli şairi olduğunu ifade eden Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Oraz Muhammed Çariyev, şöyle konuştu: "Türkmenistan'da her yıl 18 Mayıs 'Kalkınma ve Milli Birlik Mahtumkulu Firaki Şiir Günü' resmi tatil olarak büyük törenlerle kutlanıyor. 18. yüzyılda yaşamış büyük Türkmen bilgini Mahtumkulu Firaki, Türkmen halkının ruhunun mimari olmuştur ve onun şiiri okundukça insanı içine çeker. Türkmen edebiyatında ve Türkmen dilinde yazdığı şiirleriyle, insanlara hitap etmiş ve doğu edebiyatının yayılıp gelişmesine katkı sağlamıştır. Şairimiz şiirleriyle tüm insanlığa ışık tutmuştur."
"TÜRKİYE 1992 YILINDA TANIDI"
Mahtumkulu Divanı'nın Türkiye Türkçesi'ne çevrilmesinin Türk Milleti'nin Mahtumkulu'nu tanımasına katkı sağladığını belirten Prof.Dr. Abdurrahman Güzel, şunları söyledi:
"1992 yılında asistanım Himmet Biray tarafından Türkçe'ye çevrilen eser Kültür Bakanlığı tarafından basıldı. Böylece Mahtumkulu Firaki Türkiye'de tanınmaya başlandı. 1992'den bu yana Mahtumkulu üzerine çalışmalarımız devam etti. Uluslararası kongrelerde bildiri sunmaya çalıştık. Ankara'da Doç. Dr. Bedri Sarıyev ile birlikte 2014'ün Mahtumkulu'nun doğumunun 290. yılı olmasını da gözönüne alarak çalışmalara başladık. Çalışmalarımız sonucunda Mayıs 2013'te Türkiye'de Türkmen Milli Şairi Mahtumkulu Firaki'yi bilimsel açıdan incelemek ve dünyada tanıtmak amaçlı bir merkez oluşturulmasına karar verildi."
"Onun sözlerinin hepsi inci gibidir, havai hiçbir sözü yoktur" diyen Güzel, Türkiye'de Yunus Emre ne ise Türkmenistan'da da Mahtumkulu'nun öyle olduğunu söyledi.
"TÜRK KAMUOYU MAHTUMKULU'YU DAHA İYİ TANIYACAK"
Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti Sempozyumu'nun Türkiye ve tüm dünyaya hayırlı olması temennisinde bulunan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mahtumkulu 18. yüzyılın büyük şairlerinden biri. Türkmenistan'da doğmuş, büyümüş ama Özbekistan, Afganistan, Hindistan ve İran gibi Türkmenistan'ın etrafındaki her yeri dolaşmış ve içinde bulunduğu zaman dilimine göre o asrın dertlerini ve çarelerini mükemmel bir şekilde şiirlere dökmüştür. Fatih Üniversitesi olarak Türkmenistan İlimler Akademisi, Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi ve Uluslararası Üniversiteler Birliği ile şiirleri Türkçe'ye çevrilen ve Türkiye'de tanıtılan Mahtumkulu hakkında böyle bir toplantı düzenledik. Mahtumkulu, 3 gün boyunca Türkiye'den katılımcılarla birlikte konuşulacak ve Türk kamuoyu da Mahtumkulu'yu daha iyi tanımış ve eserlerini daha iyi öğrenmiş olacak. Yeni şairler de bunları kendilerine örnek alacaktır."
Türkmenistanlı dans grupları ve yerel sanatçıların sahne aldığı sempozyumun açılış organizasyonu renkli görüntülere sahne oldu. Açılış programının sonunda Mahtumkulu'nun eserlerinin sergilendiği Şeref Odasının açılışı yapıldı. Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti Sempozyumu, Fatih Üniversitesi, Uluslararası Üniversiteler Birliği, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi tarafından destekleniyor. Üniversitenin Büyükçekmece Kampüsünde gerçekleşen sempozyum 9 Nisan'da sona erecek. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Mahtumkulu İki Kardeş Ülkeyi Biraraya Getirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?