Madımak Bitkisi Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika
Güncel

Madımak Bitkisi Tezgahlardaki Yerini Aldı

Madımak Bitkisi Tezgahlardaki Yerini Aldı

Sivas'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan, yaylalarda ve meralarda kendiliğinden yetişen madımak otunun idrar söktürücü ve kan şekerini düşürücü etkileri var.

27.04.2015 10:46  Güncelleme: 11:59

Sivas'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan, yaylalarda ve meralarda yetişen madımak otu satışa çıktı.

BAHARI GELİNCE KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR

Madımak Anadolu'nun çoğu bölgesinde bahar gelince doğada kendiliğinden yetişen, genç sürgünleri yenilen bir yabani ot. Toprak üstüne yatık sürünücü sert gövdeli, yeşil yapraklı ve çok yıllık otsu bir bitki.

DİĞER ADI BİTKİSEL ANTİBİYOTİK

Bitkisel bir antibiyotik olan madımak otu idrar arttırıcı ve idrar söktürücü olan madımağın antioksidan özelliği var. Kan şekerini düşürücü özelliği olduğu için şeker hastalarına iyi geliyor. Madımağın kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay ise mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor, ayrıca karın ağrısını ve ishali durduruyor.

ORTA ANADOLU MUTFAĞININ POPÜLER OTU

Orta Anadolu mutfağında yaygın olarak kullanılan madımak göçlerle şehirlerde de en bilinen ve en çok rağbet gören yabani otlardan biri. Bahar yağmurlarıyla birlikte Nisan ayında toplanmaya başlanıyor. Toplanması ve ayıklanması biraz zahmetli, ancak sevilerek tüketiliyor.

HEM ÇİĞ HEM PİŞMİŞ TÜKETİLEBİLİYOR

Çiğ olarak madımak salatası yapılıyor veya çiğ madımaklar yufkaya sarılıp, tuz ekilip yeniliyor. Turşusu da yapılıyor. Pişirilerek çorbası, yumurtalı yemeği, pilavı, pastırmalı yemeği, böreği, gözlemesi, bükmesi, mıhlaması, cacığı yapılıp yenilebiliyor. Kurutulup kış için saklanan madımağın pidesi ve sütlü yemeği yapılıyor.

KİLOSU 5-8 LİRADAN SATILIYOR

Şarkışla ilçesinde, madımak otu köylü kadınlar tarafından toplanarak pazara getirilen madımak

Gürçayır Beldesi'nde topladığı madımakları ilçeye getirerek Emtia pazarında satan Fadime Çakıltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharla birlikte otu pişirilip, değişik yemekler yapılan madımağı toplamaya başladıklarını söyledi.

Madımağın taze veya kurutularak ya da konservesi yapılarak da tüketildiğini ifade eden Çakıltaş, madımak otunu toplamanın oldukça zahmetli olduğunu belirtti. Haftada 20 ile 25 kilogram arasında madımak topladığını ve kilogramını 5-8 liradan sattıklarını dile getiren Çakıltaş, böylece aile ekonomisine de katkı sağladığını anlattı.

Evinde tüketmek üzere merada madımak topladığını söyleyen Fatma Yücel de hem temiz hava alıp hem de madımak ve yemlik toplayarak zamanını değerlendirdiğini belirtti.

Ailesinin topladığı madımağı pazarda satışa sunan Bahaddin Duran, madımağın köylü kadınlar için gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Madımak Bitkisi Tezgahlardaki Yerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement