Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye'de ilklerden oldu - Son Dakika
Güncel

Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye'de ilklerden oldu

Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye\'de ilklerden oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi, madencilik sektöründe üreteceği Ar-Ge ve güvenlik uygulamaları ile Türkiye'ye sınıf atlatacak ve ilklerden olacak Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezini açtı.

23.12.2016 17:02  Güncelleme: 12:03

İTÜ Madencilik sektörüne AR-GE ve güvenlikte sınıf atlatacak

Maden Mühendisliği bölümündeki teorik eğitimi maden sahasında uygulamaya dönüştürecek İTÜ, Türkiye'nin en güvenli maden sahasının da temellerini atmış olacak.

Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi, 22 Aralık 2016 Perşembe günü, Akdağlar Agrega Maden Ocağı'nda düzenlenen törenle açıldı. Akdağlar Agrega Maden Ocağı'nda eğitim alacak maden mühendisliği öğrencileri; maden güvenliğini artırıcı önlemler, açık işletme, cevher hazırlama, patlayıcı madde gibi dersleri uygulamalı olarak görmenin yanında, staj ve bitirme çalışmalarını da burada yapabilecek.

Türkiye'nin tüm maden mühendisliği bölümlerinin, ilgili derneklerin ve madencilik alanındaki uzmanların buluşma, uygulama ve eğitim merkezi olması beklenen tesisin açılışına, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, binayı tahsis eden Akdağlar Agrega Maden Ocağı temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda şirket temsilcisi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye'de ilklerden oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca açılış sonrasında yaptığı açıklamada "Açtığımız uygulama merkezi Türkiye'de ilklerden biri olma özelliğini taşıyor. İTÜ olarak yine burada "Sanayi-Üniversite" işbirliğinin iyi bir örneğini sergiliyoruz. Türkiye'de madencilik fakülteleri teorik anlamda eğitimler veriyor fakat sektöre giren öğrencilerin karşılaştıkları tecrübeler ise çok farklı oluyor. İşte biz teorik ve pratik arasındaki bu açığı uygulama merkezleri aracılığıyla en aza indirmeye çalışıyoruz. Buradaki merkezimizde birinci sınıftan son sınıfa kadar öğrencilerimiz teorik eğitimin yanı sıra ağırlıklı olarak pratik yapma imkânı bulacak. 60 öğrenci kapasiteli uygulama merkezimiz üniversitelerimizin tatil dönemlerinde bile aktif olarak faaliyet gösterebilecek. Özellikle yaz dönemlerinde vardiyalı olarak kullanma imkânımız da olacak. Merkezimizde iş güvenliği konusunda da çok ciddi önlemler alındı. Öğrencilerimizin eğitiminin yanı sıra güvenliği de her şeyden önce geliyor" dedi.

Orhan Kural: 5 yıllık hayalimdi gerçekleşti

Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi'ne üniversite senatosu kararıyla ismi verilen İTÜ Maden Fakültesi ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, merkezin açılması ile 5 yıllık hayalinin gerçekleştiğini söyledi. Projenin hayata geçme sürecinin meşakkatli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kural; "Üniversitemize bu merkezi kazandırmak için 5 yıldır yoğun çaba sarf ettim. Şimdi hayallerim gerçek oldu. Merkezimizde öğrencilerimiz teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim alma şansı bulacak. Merkezin tüm madencilerin bir buluşma noktası olmasını umuyoruz." dedi.

"İTÜ Sarıyer'in de markası, desteklemeye devam edeceğiz"

Açılış törenine Sarıyer Belediyesi adına katılan kendisi de aynı zamanda İTÜ mezunu olan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek de İTÜ'nün büyük bir üniversite olmasının yanında Sarıyer'in de önemli bir markası olduğunu belirterek, projede üniversiteye destek vermekten memnun olduklarını, yeni projelerde de işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

Şimdilik sadece İTÜ öğrencileri eğitim görecek

Merkez İstanbul Sarıyer Ayazağa'da Akdağlar Agrega Maden Ocağı içerisinde eski bir taş binanın restore edilmesiyle kuruldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Sarıyer Belediyesi'nin desteğiyle açılan merkezde İTÜ'lü maden mühendisliği öğrencileri maden güvenliği, açık işletme, cevher hazırlama ve patlayıcı madde gibi uygulamalı dersler görecek. Yaz dönemlerinde de hizmet verecek merkezden sadece İTÜ öğrencileri faydalanabilecek. İlerleyen süreçte merkezin diğer üniversitelerin fakültelerine de açılması düşünülüyor.

İTÜ Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi; Ciner Grubu, KİL-SAN, Akdağlar Madencilik, Eti Bakır, Çanakçılar Şirketler Grubu, Alfred Knight Gözetim Şirketi, Anagold, Alacergold, Atlas Copco, Barit Maden Türk, Kuzey Ege Bakır İşletmeleri, Çayeli Bakır İşletmeleri, Demir Export, Esan, Eti Bakır, Hattat Holding, İmbat Madencilik, Kale Maden, Kutman Madencilik, Lidya Madencilik, Madenciler Derneği, Maden Mühendisleri Odası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Polat Madencilik, Retim Mimarlık, Sarıyer Belediyesi, SGS Gözetim Şirketi, Tünelcilik Derneği, Tüprag Metal Madencilik, Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı katkılarıyla hayata geçirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye'de ilklerden oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement