Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocaklarında meydana gelebilecek kazalarda, işçilerin güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için 'Oksijenli ferdi kurtarıcı maskesi değişim istasyonları' kurulmaya başlandı.
Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından yaklaşık 10 bin işçinin çalıştığı TTK'da, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemler arttı. Kurum, geçen 10 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 'Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik' gereği, yer altı faaliyet alanının herhangi bir yerinde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek göçük, metan, karbonmonoksit gazı, yangın ve toz patlaması gibi iş kazalarınının meydana gelmesi durumunda, işçilerin yerüstüne veya kuyu dibine sağlıklı ve güvenli bir şekilde intikallerini sağlamak amacıyla 'Oksijenli ferdi kurtarıcı maskesi değişim istasyonları' kurmaya başladı.
Bu kapsamda kuruma bağlı müesseselerden Karadon'a 17, Kozlu 2, Üzülmez 3, Armutçuk 6 ve Amasra'ya 2 değişim istasyonu kuruluyor. Değişim istasyonlarında, o katta çalışacak işçi sayısı kadar maskeler hazır bulunacak. İşçiler, maske kullanmayı gerektirecek herhangi bir olay sırasında ilk olarak yanlarında taşıdıkları 30 dakika kullanım süresi olan oksijenli ferdi kurtarıcı maskeyi takacak. Ardından yeni kurulan istasyondaki 60 dakika kullanım süresi bulunan oksijenli ferdi kurtarıcı maskeleri takarak kaçış noktasından dışarı çıkabilecek.
FERDİ KURTURACI MASKELERİ ALINDI
Şu anda 30 dakika kullanım süreli 9 bin oksijenli ferdi kurtarıcı maskesinin yer aldığı kurumda, yeniden 30 dakika kullanım süreli 6 bin 150 oksijenli ferdi kurtarıcı maskesi alınması için ihale yapıldı. Ayrıca, değişim istasyonlarında hazır bulundurmak üzere 60 dakika kullanım süreli 4 bin oksijenli ferdi kurtarıcı maskesi ihalesi yapıldı. İhale kapsamında bunlardan 2 bini teslim alındı. Kalan 2 bini ise 3 ay içinde teslim alınacak.
PROJE 2016'DA BİTECEK
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, değişim istasyonlarının uzak mesafelerde çalışan işçilerin herhangi bir kaza ortamında yanlarında taşıdıkları maskeleri kullanarak ulaşabilecekleri mesafelere konulacağını söyledi. 2016 yılının ilk aylarında projenin bitirilmesinin planlandığını belirten İnan, şöyle dedi:
"Herhangi bir kaza, metan patlaması ya da yer altı yangını sonucu ortaya çıkan olumsuz ortamda yanlarında bulunan maskeleri kullanarak işçilerimiz kapalı devre solunum yapmak suretiyle kendilerini kurtarabilmekte ve temiz havaya ulaşabilmektedirler. Uzak mesafeler için biz ara değişim istasyonları planladık ve bunları hayata geçiriyoruz. Maskelerdeki oksijeni biten işçilerimiz bu istasyonda daha uzun süre dayanan maskelerle eski maskelerini değiştirecekler ve temiz havaya bu şekilde ulaşacaklar. Maskelerin tanesi 700 dolar civarında. Bizim için işçilerimizin sağlığı ve güvenliği önemli olduğu için en iyi maskeyi almaya çalışıyoruz." - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Maden Ocaklarında 'Maske Değişim İstasyonları' Kuruluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?