CHP'nin, Siirt'in Şirvan ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen heyelanın ardından hazırladığı raporda, soruşturmanın hızla sonuçlandırılması gerektiği belirtilerek, "Facianın nedenleri, iş cinayetinin gerçekleşmesindeki ihmaller, alınmayan tedbirler ve madencilerin hayatlarını kaybetmesine sebebiyet veren kişilerin kimler olduğu tespit edilmelidir." ifadesine yer verildi.
Heyelan sonrası Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile CHP İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İnceleme ve İzleme Komisyonu, Siirt'e hareket etti.
Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek ile facianın yaşandığı madene giderek, toprak altından çıkarılmayı bekleyen madencilerin yakınları ile görüştü. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ve yetkililer ile bir araya gelen CHP heyeti, incelemelerinin sonucunu bir rapor ile kamuoyuna duyurdu.
İş kazalarının Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğu vurgulanan raporda, "AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18 bin 67 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş, 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale gelmiştir. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı bin 596'dır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Türkiye'nin "iş cinayetlerinde" Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada olduğu savunulan raporda, madencilik sektörünün, inşaat iş kolundan sonra Türkiye'de en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektör olduğu ileri sürüldü.
"Şirvan'daki facianın yaşanmasının da en temel nedeni AKP'nin vahşi özelleştirme politikaları ve Türkiye'yi adeta bir taşeron cumhuriyetine dönüştürmesidir." görüşü savunulan raporda, şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre, işletmede alt işveren işçileri ile beraber bin 80 kişinin çalıştığı ve 4 alt işverenin faaliyet gösterdiği kaydedildi.
25 Temmuz'da da heyelan yaşandı
Aynı iş yerinde 25 Temmuz'da da heyelan meydana geldiği ve can kaybının yaşanmadığı kazada 6 kamyon ile 2 iş makinesinin göçük altında kaldığı bildirilen raporda, "Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 santimetre büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin iş yeri yetkililerine bildirildiğini ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir." ifadelerine yer verildi.
Uzmanlara göre, iş yerindeki üretimin "aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı" vurgulanan raporda, şirketin heyelana yönelik belirtiler görülmesine rağmen gerekli tedbirleri almaması ve aşırı yağış almış toprak olmasına rağmen patlayıcı kullanılması sonucu olayın gerçekleştiğinin düşünüldüğü belirtildi.
Yürütülen soruşturmanın ivedilikle sonuçlandırılması istenen raporda, "Facianın nedenleri, iş cinayetinin gerçekleşmesindeki ihmaller, alınmayan tedbirler ve madencilerin hayatlarını kaybetmesine sebebiyet veren kişilerin kimler olduğu tespit edilmelidir. CHP Şirvan'da yaşanan maden faciasının sonuna kadar takipçisi olacaktır." açıklamasında bulunuldu.
Son Dakika › Güncel › Maden Ocağındaki Heyelan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?