Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Gökler beldesindeki bir kömür ocağında çalışan 62 işçi, 4 aydır maaşlarını alamadıklarını öne sürerek eylem yaptı.
Gediz Kaymakamlığı önünde toplanan kömür işçileri, yetkililerin konuya çözüm getirmeleri ve mağduriyetlerinin giderilmesi için bir isim listesi oluşturarak şikayet dilekçesi verdiler.
Herhangi bir sendikaya üye olmadıkları için işverenin keyfi uygulamasına maruz kaldıklarını iddia eden işçilerden Niyazi Öztürk, 8 aydan beri çalıştığı şirketten 4-5 aydan bu yana maaş alamadığını söyledi. İşçi Niyazi Öztürk, "Patrona bizim maaşımız ne oldu dediğimizde, bize sözlü olarak çalışmak isteyen çalışabilir, çalışmak istemeyen bırakabilir diyor. Herhangi bir hakkımızı da ödemiyor. Mübarek aylarda arkadaşlarımızın evine ekmek götürecek parası yok. Dört aydır cebimizde para yok. Buradan yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bu işletmede 150 kişi çalışıyordu. 70 arkadaşımız aynı sebeplerden dolayı işi bıraktı ve hiçbirisi alacağını alamadı. Şimdi 80 kişi daha işi bırakmak zorundayız. Dürt aydır bu işçileri mağdur edip Uşakta iki tane otopark açacağınıza bu adamların parasını ödeseydiniz bunlar bu hale gelmeyecekti. Benim cebimde sadece bir lira param kaldı. Gökler beldesine giderken minibüs şoförlerine yalvaracağım. O kadar mağdur durumdayım" dedi.
Bir yıllık işçi Serdar Sezer de işverenin kendilerine her ay düzelme olacağını vaat edip kandırdığını ifade ederek, "Bu ocakta her ay düzelme olacak diye bize avutma yöntemleri çok oldu. Patrona para istemeye giden arkadaşlarımıza 7-8 bin lira alacağı olmasına rağmen 200, 300 lira para ile avutmaya çalışıyor. Bayram yaklaşırken çocuklarımıza harçlık bile veremiyoruz.Gökler beldesinde yaşadığımız halde başka geçim kaynağımız yok, sadece madencilik var. Ekilecek arazimiz yok, arazi çok engebeli. Geçim kaynağımız olarak sadece madencilik var. Atalarımız madencilik yapmış, bizde madencilik yapmak zorundayız. Çünkü başka iş yeri yok. Bu kadar kişiyi muhafaza edecek fabrika, iş yeri diye bir şey yok. Gediz esnafından alışveriş yapmaya geliyoruz, adam nerede çalışıyorsun diye önce onu soruyor. Madende çalışıyoruz dediğimizde adam "kardeşim benim malım yerinde dursun sen benden alışveriş yapma" deyip kesiyor. Köydeki dükkan sahibi esnaflarda veresiye hesaplarını kapattı" diye konuştu.
İşçi İsmail Şahin ise eşinin hasta olduğunu ve masraflarını karşılayamaz hale geldiğini belirtti ve ayrıca her ay ödemek zorunda olduğu bin 500 lira kredi borcu yüzünden çok mağdur duruma düştüğünü dile getirdi.
İşçilerden bazıları da Gökler Kömür Havzası'ndaki sıkıntıların giderilmesi için bölgedeki Kömür İşletmeleri'ne ait maden ocaklarının tekrar açılmasını istediler.
Gediz Kaymakamı Avni Kula, işçilerle makamında görüşerek konuya yasal çerçeve içerisinde çözüm bulmaya ve mağduriyetin giderilmesine çalıştıklarını belirtti.
İşçiler, Gediz Kaymakamlığı'na dilekçe verdikten sonra yaptıkları açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.
Bu arada, kömür ocağı yetkilileri, işçiyerin iddiasıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. - KÜTAHYA
Son Dakika › Güncel › Maden İşçilerinden 'Maaş' Eylemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?