Liseli Öğrenciler Girişimci Oluyor - Son Dakika
Güncel

Liseli Öğrenciler Girişimci Oluyor

Liseli Öğrenciler Girişimci Oluyor

Dünya çapında 21 ülkede ugyulanan, gençlere girişimciliği öğreten Entrepreneurial Skills Pass (ESP) programı bu yıl Türkiye'de de uygulanmaya başlanılıyor.

28.07.2016 16:52

Dünya çapında 21 ülkede ugyulanan, gençlere girişimciliği öğreten Entrepreneurial Skills Pass (ESP) programı bu yıl Türkiye'de de uygulanmaya başlanılıyor. Pilot uygulama 2016-2017 eğitim öğretim dönemi itibariyle 18 farklı okuldan 150 öğrenci ile başlayacak. Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Tezcan, projeyi, hedeflerini ve küçük yaşta girişimcilikle tanışmanın yararlarını anlattı.

Projeden bahseder misiniz?

Entrepreneurial Skills Pass (ESP), Sivil Toplum Diyaloğu şemsiyesi altında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile 'Türkiye'de ve Avrupa'da Girşimcilik Eğitimini Güçlendirme' projesi adı altında uygulanmaya başlanacak bir sertifika programı. ESP'yi uygulayan 21 ülke bulunuyor. Bu yıl önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi itibariyle artık Türkiye'de de öğrenciler bu uluslararası yeterlilik sürecine ulaşım imkanına sahip olacaklar. Pilot uygulama 18 farklı okuldan 150 öğrenci ile başlayacak. ESP'nin lansmanı öncesinde, Ulusal Odak Grup ESP'yi nasıl destekleyeceklerini ve ülke çapında yayacaklarını tartışmak için bir araya geldi. Ulusal Odak Grup, girişimcilik eğitimi ekosistemine son derece entegre olmuş eğitim otoritelerinden, iş dünyasından ve öğretmen temsilcilerinden oluşuyor. Türkiye'de özellikle lise yaş grubunda girişimcilik uygulamalarının yetersizliği ve dahil olan tüm organizasyonlar arasında işbirliğini geliştirme ihtiyacı toplantı boyunca konuşulan konulardandı. Ulusal Odak Grup üyeleri tüm Türkiye çapında ESP'ye dair farkındalığı artırma görevini kabul etti ve yılda iki kez proje özelindeki sinerji üzerine konuşmak için toplantı yapılacak. ESP üst düzey girişimcilik becerilerini kanıtlamak isteyen gençler için harika bir fırsat. Girişimcilik becerilerini Türkiye'de belgeleyen tek program.

BİR REFERANSA SAHİP OLACAKLAR

Bu projeyle ne hedefleniyor?

Sivil Toplum Diyaloğu şemsiyesi altında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile Junior Achievement Europe ve Genç Başarı (Junior Achievement Turkey) proje ortaklığı ve iştirakçilerimiz olan İstanbul ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlükleri, EMCC Türkiye, GYİAD, İstanbul Start- Up Angels ve Özel Okullar Birliği desteği ile 1500 lise öğrencisi, 200 öğretmenin ve 100 iş dünyası gönüllüsünün programa dahil olması hedefleniyor. ESP Sertifikası'nı alabilmek için ise öğrencilerin kendi mini şirketlerini kurdukları Şirket Programı'na katılmaları, bireysel değerlendirme süreçleriyle gelişmelerini öğretmenlerle takip ettikleri iki aşamalı bireysel değerlendirme sistemini tamamlamaları ve program sonunda yapılan online sınavı başarı ile tamamlamaları gerekiyor. Sertifikasyon süresi boyunca gençlerin, sorumluluk alma, yaratıcılık, özgüven, takım çalışması gibi kişisel becerilerinin yanı sıra iş yönetimi ve finansal yönetim konularındaki gelişimleri de değerlendiriliyor. Bu sistemin diğer girişimci değerlendirme sistemlerinden en büyük farkı ise bir eğitimin değil, gerçek bir deneyimin değerlendiriliyor olması. ESP Sertifikası ile gençler 22 ülkenin yer aldığı ve sürekli yeni ülkelerin eklendiği bir sistemin içinde üniversite başvurularında, iş başvurularında ve hatta melek yatırım almak istediklerinde yatırım ağlarına sunabilecekleri bir referansa sahip olacaklar. Bu sistem ile sadece katılımcı gençler fayda sağlamayacak. Program kapsamında Avrupa Birliği ülkeleri ve ülkemiz arasındaki girişimcilik eğitim metodolojileri konusunda bilgi alışverişi sağlanırken, ülkelerin girişimcilik kültürleri de gözlemlenecek. Bu durum ülkemizde gelecek nesillerin de etkileneceği yeni yapıların doğmasına ön ayak olacak. Bu yıl planlanan Girişimcilik Eğitim Sistemi'ni geliştirme odaklı bir diğer oluşum ise ülkemizde kurulacak olan Ulusal Odak Grup olacaktır. Eğitim, girişimcilik ve iş dünyasının içinden etkili isimlerin oluşturacağı bu grup ile ülkemizde girişimcilik eğitiminin gelişimine yön verecek çalışmalar planlanacak ve paylaşılacak.

Küçük yaşta girişimcilikle tanışmanın ne gibi artıları oluyor?

Küçük yaşta girişimcilikle tanışan öğrenciler, öncelikle iş fikri geliştirmeyi öğreniyor. İş ve girişim dünyasını tanımaları ve yaşayarak öğrenmeleri öğrencilere büyük katkı sağlıyor. Takım olmayı ve birlikte hareket edebilmeyi, geliştirdikleri fikri yatırımcıya kısa sürede çarpıcı noktalarını vererek sunmayı öğreniyorlar. Girişimcilik ruhu, finansal okur-yazarlık ve iş gücüne etkin katılım becerilerine sahip oluyorlar ve bu üç temel yapı taşı ile yaratıcılık, sorumluluk alma ve özgüven duygularının gelişimlerini de bu sayede hızlandırıyorlar.

Entrepreneurial Skills Pass'e dahil olan ülkeler: Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Yunanistan, İtalya, Romanya, Slovakya, İsviçre, Arnavutluk, Belçika, Almanya, Macaristan, Malta, Portekiz, Rusya, Sırbistan, İspanya, Birleşik Krallık

Ulusal Odak Grup üyeleri: Engür Rutkay (EMCC Türkiye), Evrim Bayam Pakiş (Nortstar Innovation), Ozan Acar (TOBB), Tuba Karaarslan (Mustafa Saffet A.L.), Bertay Fişekçi (GE), Gülden Yılmaz (Koton), Gülru Atak (Citibank), İbrahim Coşkuner (TEB Girişim Bankacılığı), Recep Bildik (BİST Özel Pazar), Rıza Kadılar (EMCC Turkey), Serkan Gür (İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü), Metin Ender Karabulut (İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü), Zakayi Kaan Ulusoy (İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü), Ufuk Batum (Ventures & Mentors League), Duygu Eren (D&P Danışmanlık)

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Liseli Öğrenciler Girişimci Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement