Yaşlanarak verimi ve kalitesi giderek azalan Türk çayının geleceği için "Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi" ile üç yıl önce yola çıkan Lipton, Türk çayını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla "çay seleksiyonu" projesine imza atıyor. Doğu Karadeniz'deki en kaliteli çayların seçilip çoğaltılmasının ardından üreticiye ulaştırmayı hedefleyen proje Türkiye'de bir ilk!
Doğu Karadeniz bölgesine ilk kez 1924 yılında getirilerek yetiştirilmeye başlanan çay tohumları bugünkü Türk çayının da temelini oluşturuyor. Ancak çay bitkisinin 50 yaşını doldurduktan sonra verim ve kalitesinin azalmaya başlaması Türk çayında da yeni çay çeşitleri geliştirme ihtiyacını doğuruyor. Çay tarımındaki tehditleri ortadan kaldırmak ve gelecek kuşaklara daha verimli çaylıklar miras bırakmak amacıyla üç yıl önce yola çıkan Lipton, şimdi de Unilever'in 120 yıldır çaydaki uzmanlığıyla "çayda klonal seleksiyon" projesine imza atıyor.
Türk çaylıklarının daha verimli ve kaliteli çeşitlerle yenilenmesini hedefleyen proje bu yılın Mayıs ayından itibaren Prof. Dr. Feramuz Özdemir'in koordinatörlüğünde özel bir ekip tarafından yürütülüyor. Tohumdan üretilmiş, kalite ve verim problemleri yaşayan, yaşlanmaya başlamış Türkiye'deki çay bahçeleri, bu araştırma ekibinin geliştireceği üstün nitelikli çay çeşitleri sayesinde gelişim ve dönüşüm yaşayacak. Uzun yılları kapsayacak ve süreklilik gerektiren bir özelliğe sahip projenin ilk ve en önemli aşaması ilk beş yılda tamamlanacak.
Türk çayı yeniden doğacak
Proje sayesinde kaliteli ve verimli çaylıkların oluşturulmasıyla son üründe de kalite artacak. Türk çayını diğer ülke çaylarıyla rekabet edebilecek duruma getirecek projenin nihai hedefi seçkin çay klonlarını çay üreticilerine ulaştırmak. Proje, çay sektöründe Türkiye'deki çay çeşitleri geliştirme girişimlerinin ilki olma özelliğini de taşıyor.
Son Dakika › Güncel › Lipton Türk Çayına Yeni Ufuk Açıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?