"İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" için üçüncü kez bilgilendirilen TMMOB'a bağlı kuruluşların temsilcileri, İzmir Körfezi'nin sürdürülebilirliği açısından mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Limanı da, körfezi de, kuşları da korumaktan yanayız" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün ortak girişimiyle hayata geçirilmesi planlanan "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" basın kuruluşlarının temsilcilerinden sonra Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı kuruluşların yöneticileri ve konunun uzmanları ile birlikte bir kez daha masaya yatırıldı. Proje ile ilgili sunum ve açıklamaların ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile birlikte soruları yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz limanı da, körfezi de, kuşları da korumaktan yanayız" diye konuştu.
"Sulak alanları etkilemeyecek"
Tarama yapılan bölgeden çıkarılacak malzemeye ilişkin örnekleri de katılımcılara gösteren Başkan Aziz Kocaoğlu, çıkan kum ve alüvyonun zararlı hiç bir madde içermediği gibi ekonomik değerinin de yüksek olduğunu söyledi. Çıkarılan malzemenin işlenmesi aşamasında, serileceği arazinin sulak alanların tamamen dışında yer alan İZSU'ya ait arıtma arazisinde olduğunu yineleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Eğer bu kent Efes olmayacaksa, Milas olmayacaksa, 50-60 sene sonra kanal açarak İzmir'i denizle buluşturmak zorunda kalmayacaksak, bu çalışmanın bugünden yapılması gerekiyor. Bu kent, limanı sayesinde 8500 yıldır yaşıyor. Konulara buradan hareketle bakmamızda fayda var. Bu İzmir'in ve Türkiye'nin en büyük çevre projesi olacak. Orada olmasın, burada olsun diye bu projeyi harcamayalım. Körfezden çıkan su körfeze gidecek. Sulak alanlara hiçbir zarar vermeyiz."
Meslek odaları: "Evet, müdahale şart"
Meslek odalarının temsilcileri ise projenin İzmir adına çok önemli olduğunu belirterek, bu yöndeki çabaları sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi. Katılımcılar İzmir Körfezi'nin sürdürülebilirliği açısından mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtirken, çıkarılacak malzemenin değerlendirilmesi konusunda ise çeşitli öneriler sundu.
Toplantıya şu isimler katıldı:
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı ve TMMOB İl Sekreteri Ferdan Çiftçi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı E.Helil İnay Kınay, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hülya Yılmaz, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Saadet Çağlın, Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Özsakarya, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Kenan Öztan, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Zeki Yıldırım, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi 2.Başkanı Özay Yerlikaya, Meteoroloji Mühendisleri Odası İzmir İl Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doğa Derneği Gediz Deltası Sorumlusu Burak Özkırlı.
Son Dakika › Güncel › Liman da Korunacak, Kuşlar da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?