Kütüphanenin İçi de Dışı da "Kitap" - Son Dakika
Güncel

Kütüphanenin İçi de Dışı da "Kitap"

Karabük'te hayırsever iş adamı Kamil Güleç tarafından Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) yaptırılan, mimarisiyle ABD'nin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andıran Kamil Güleç Kütüphanesi'nden yararlanmak isteyenler, 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye,...

25.03.2018 12:15

ERSİN TURAN - Karabük'te hayırsever iş adamı Kamil Güleç tarafından Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) yaptırılan, mimarisiyle ABD'nin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andıran Kamil Güleç Kütüphanesi'nden yararlanmak isteyenler, 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaşabiliyor.

Mimarisi kitap sırtı şeklinde yapılan, "Kitaplar, aklın çocuklarıdır", "İlmi olmayan bir beden, suyu olmayan şehre benzer", "Bir kitap dünyadan daha geniştir çünkü maddeye düşünceyi de katar" gibi özlü sözlerin yer aldığı kütüphaneden, açıldığı günden itibaren 10 ayda 450 bin kişi faydalandı.

Binlerce kaynak arasında saniyeler içinde tarama yapan kiosk makineleri, öğrencilerin kendi kendine ödünç kitap alıp aynı zamanda iade edebildikleri self-chek sistemi de bulunuyor. Son teknolojiyle donatılan kütüphaneden alınan ve okunduktan sonra geri getirilen kitaplar, sterilize edilerek raflardaki yerlerine konuluyor.

Kütüphanenin, kitap görünümlü mimari yapısı da hem öğrencilerin hem de vatandaşların ilgisini çekiyor.

KBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son teknolojiyle donatılan kütüphanenin, bir okuyucunun içeriye girdiğinde her türlü ihtiyacı düşünülerek tasarlandığını ifade etti.

İadeden gelen her kitabın muhakkak sterilizasyon makinesine girdikten sonra okuyuculara sunulduğunu aktaran Büyükgenç, "Okuyucularımız elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kaynağa ulaşabiliyor. Raflarımızda 60 bin kaynak varken, elektronik kaynaklar vasıtasıyla 6 milyon kitaba, makaleye, dergiye ulaşabiliyorlar." dedi.

Türkiye'deki 192 üniversitesinin kütüphanesine erişim

Kamil Güleç Kütüphanesi'nden dünyanın birçok yerindeki ünlü kütüphanelerin kaynaklarına, koleksiyonlarına ulaşma imkanı olduğuna değinen Büyükgenç, şöyle devam etti:

"Bunun yanı sıra kütüphanelerarası iş birliği sistemimiz var. Cep kütüphane sistemimizle gençler, kaynaklarını cep telefonlarından tarama yapabiliyorlar. Eğer bu kaynak bizde yoksa ülkemizin 192 üniversitesinin herhangi birinde bu kaynak varsa kütüphaneler arası iş birliğiyle bizden talep ediyor, Türkiye'nin neresi olursa olsun 3 gün içerisinde o kaynak okuyucularımızın eline geliyor."

Yapılan bir eserin estetik yanının da çok dikkati çekici olması gerektiğini anlatan Büyükgenç, kurum dışından, değişik illerden 50 farklı okul ve kurumun kütüphanelerini ziyarete geldiğini belirtti.

Büyükgenç, açıldığından bugüne 10 ay içerisinde yaklaşık 450 bin kişinin kütüphane hizmetlerinden yararlandığını bilgisini vererek, kütüphanenin hafta sonları dahil olmak üzere hizmet verdiğini, sınav dönemlerinde ise 24 saat açık olduklarını söyledi.

"Bulamadığımız, kaynak edinemediğimiz hiçbir kitap yok"

Otomotiv Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Emrah Çakan ise kütüphanenin açıldığı günden itibaren kendilerine büyük bir yararı olduğunu vurguladı.

Kütüphanede çok fazla kaynak bulunduğuna işaret eden Çakan, "İçerisinde kitap tanıma cihazlarının, memur ve daire başkanımızın her açıdan bilgili olması bizleri çok iyi bilgilendiriyor. İçerisinde bulamadığımız, kaynak edinemediğimiz hiçbir kitap yok. Ders çalışmak için çok güzel ortamlar var." ifadelerini kullandı.

Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Fadime Kaplan da dışarıdan bakıldığında kütüphanenin mimarisinin göz doldurduğunu kaydetti.

İçindeki kaynakların ve öğrencilere sunulan imkanların çok güzel olduğunu belirten Kaplan, "Aradığımız kaynakları yeterli sayıda görüyorum. Çalışma alanları gayet güzel memnunuz. Öğrenci sayısı ve kitap sayısına bakıldığında da yeterli sayıda olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi öğrencisi Muhammet Furkan Türkmen ise kütüphanenin ilgi çeken ilginç bir tasarıma sahip olduğunu aktardı.

Sadece tasarım açısından değil içerik açısından da çok zengin bir kütüphane olduğunu söyleyen Türkmen, "İsmini karşılayan, kitaphane olarak bize ev ortamını sağlayan bir yer. Burası sadece bizim üniversitemizin kütüphanesi değil, Türkiye çapında bir kütüphane olduğu için örnek olacak bir yer." ifadelerini kullandı.

Kütüphanenin İçi de Dışı da "Kitap"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kütüphanenin İçi de Dışı da 'Kitap' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement