Kütahya'da ilk kez 8 yaşındaki bir çocuğa, kapalı yöntemle böbrek taşı ameliyatı yapıldı.
Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyatı yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 yaşındaki çocuk hastanın kentte ilk kez uygulanan "kapalı" yöntemle gerçekleştirilen böbrek taşı ameliyatıyla sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Kapalı böbrek taşı ameliyatının yetişkin hastalara başarılı şekilde uygulandığını, ancak şimdiye kadar kentte hiçbir çocuk hastada kullanılmadığını belirten Türk, şöyle konuştu:
"Kütahya'da bundan sonra böbrek taşı rahatsızlığı olan çocuk hastalar bu yöntemle tedavi edilecek. Çocuklarda hastalığın tekrar etme ihtimali fazla olduğundan yaşamları boyunca birkaç kez ameliyat olmak zorunda kalabilirler. Bu nedenle böbreğe en az zararı verebilecek kapalı ameliyatları tercih ediyoruz. 'Perkütan nefrolitotomi' diye adlandırılan kapalı böbrek taşı ameliyatının bu tekniklerden birdir. Söz konusu yöntemle ameliyata alınan çocuğa anestezi uygulanarak sırtından bir iğne ile böbreğinin içine girildi ve bir kalem kadar genişletildi. Buradan özel aletlerle böbreğin içine girildi ve taşlar kırılarak tüpün içerisinden dışarı çıkarıldı. Yani, açılan tek bir delikten böbrekteki tüm taşlar temizlendi ve çocuk eski sağlığına kavuştu."
"Çocuklarda böbrek taşına dikkat"
Türk, böbrek taşının çocuklarda da görülebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Taş görülme yaşı yoktur. Taş oluşumunu etkileyen faktörler, metabolik, anatomik faktörler ve enfeksiyonlardır. Ayrıca sıvı alımı iyi olmayanlar çocuklar ile özellikle proteinden fakir beslenen çocuklarda çok sık böbrek taşına rastlanabiliyor. Anne ve babasında böbrek taşı olan çocuklarda da taş oluşum riski artmaktadır. Böbrek taşı oluştuğunda ise genelde aileler fark etmiyor. Çünkü aileler 'bu yaştaki çocukta taş olur mu?' diyorlar. Evet çocuklarda da taş oluşumu olabiliyor. Yetişkinlerdeki gibi böbrek taşı çocuklarda yan ağrısı ve kanama yapmayabiliyor. Çocuklarda en sık şikayet karın ağrısı ve sık geçirilen enfeksiyonlar şeklinde kendini gösteriyor. Dolayısıyla karın ağrıları önemsenmelidir. Karın ağrısı olduğunda, çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinde, idrarında yanma, idrar yaparken zorlanma ve sızlama olduğunda ailelerin mutlaka hekime başvurması gerekmektedir."
Son Dakika › Güncel › Kütahya'da Çocuğa 'Kapalı' Yöntemle Böbrek Taşı Ameliyatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?