Kütahya'da atık havuzu setlerinden biri çöken, diğeri hasar gören Eti Gümüş A. Ş. Tesisleri'nin yakınındaki Köprüören Köyü'nde sularda yüksek oranda siyanüre rastlandığına ilişkin Çevre Mühendisleri Odası'nın açıklaması, çevrede yaşayanları tedirgin etti. Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğu ise günde iki kez numune alıp analiz yaptırdıklarını herhangi bir tehlikeyle karşılaşılmadığını söyledi.
Eti Gümüş A. Ş. Tesisleri'nde bir süre önce siyanürlü atık barajının yıkılacağı korkusu yaşayan Köprüören Köyü sakinleri, internette yer alan Cevre Mühendisleri Odası'nın açıklamasıyla paniğe kapıldı. Açıklamada tesislere en yakın Köprüören'deki su numunelerinin analizinde siyanür çıktığının belirtilmesi tartışma başlattı. Bu açıklamalardan tedirgin olduklarını söyleyen köy sakinlerinden İbrahim Bilge, "Haberi internet sitelerinden okudum. Suyumuzda siyanür olduğu belirtiliyor. Biz su ihtiyacımızı damacanalarla aldığımız sularla karşılıyoruz. Köyümüzü ise terk edemeyiz. Çünkü gidecek yerimiz yok. Burada doğduk burada öleceğiz" dedi.
Suya siyanürün karışması halinde bunun Karadeniz'e kadar ulaşacağını kaydeden Hasan Hüseyin Kazımoğlu da "İnsanlarımızın huzuru için bu tesis kapatılmalı. Tedirginiz. Köyü terk etme gibi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.
VALİ YARDIMCISI HOROZOĞLU'NUN AÇIKLAMASI
Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ise yaptığı açıklamada herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi. Bölgede sürekli su analizi yapıldığını belirten Horozoğlu şunları söyledi:
"Biz burada devlet olarak analizleri her gün sabah akşam yapıyoruz. Devlete ait laboratuarlarda yapılan analizlerin sıhhatli olduğunu söylüyorum. Ben onlara siyanürlü su içirmem. Biz sadece baraj setlerindeki yıkılmadan sonra değil daha önce de en azından siyanürlü havuza yakın yerleşim birimlerindeki içme sularını il sağlık müdürlüğüne tahlil ettiriyorduk. Barajdaki olaydan sonra sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez içme ve kullanma sularının tahlillerini yaptırıyoruz. Çevre Mühendisleri Odası nereden numune almıştır, analizi kime yapmıştır, nasıl bir netice aldığını bilmem mümkün değil. Ancak biz her gün sabah akşam aldığımız numunelere göre oradaki suların tahlil durumunu inceletiyoruz. Biz buna göre de vatandaşları ikaz etmek durumundayız. Oradaki içme ve kullanma sularıyla ilgili Çevre Mühendisleri Odasının tahlil neticesi bizde olsaydı onu yasaklamamız ve içmemelerini ikaz etmemiz gerekiyordu. Biz bunları yapmadığımıza göre kendi analizlerimize güveniyoruz, çevrede bırakın Köprüören'i, Köprüören'den atık barajına daha yakın olan köylerde dahi Gümüş köy Kızılcakaya gibi onlarda dahi temiz olduğuna göre bu suyun, böyle bir tehlikenin olmadığını açık ve seçik olarak söyleyebilirim. "
Çevre Mühendisleri Odası'na tepki gösteren Vali Yardımcısı Horozoğlu, "Nihayetinde buradan bir pet şişeye suyu doldurmuşlardır, sallaya sallaya Ankara'ya götürmüşlerdir, 5 gün sonra analizi yapmışlardır. Biz burada devlet olarak analizleri her gün sabah akşam yapıyoruz. Bizden böyle bir ikaz, böyle bir ihtar gelmedikten sonra oradaki suları rahatlıkla içebilirler. Çevreye herhangi bir sızıntı yoktur. O kaza zaten havuzun içerisinde oldu, dışarıya sirayet yok" diye konuştu. - Kütahya
Son Dakika › Güncel › Kütahya'da Çevrecilerle Valiliğin Siyanür Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?