Yerel Yönetimler Yasası kapsamında 2011 TÜİK verilerine göre nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle belediyelik haklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren Kuşulular, “Biz muhtar değil belediye başkanı seçmen istiyoruz” diyerek 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde olduğu gibi yine muhtarlık seçimini topluca boykot ederek sandık başına gitmedi. 30 Mart’tki yerel seçimde Kuşuluların sandığa gitmemesi üzerine köye muhtar seçilememiş, Kaymakam İbrahim Süha Karaboran bunun üzerine Ortaokul Müdürü Feridun Aktay’ı 3 Nisan 2014’de 1 Haziran’daki seçime kadar köye muhtar olarak atamıştı. YSK’nın kararı kapsamında bugün Kuşu’da bin 648 seçmen için ortaokula 4 sandık yerleştirildi. Ancak seçmenler, “Biz muhtar değil, belediye başkanı seçmen istiyoruz” diyerek sandığı boykot etti.
Sandık görevlisi Tevfik Gündoğdu, “Gördüğünüz gibi sandıklar boş. Seçmen muhtar seçimi için oy kullanmaya gelmedi” diye konuştu.
İzmir’de faaliyet gösteren Kuşulular Derneği Başkanı Hikmet Kaya, “Hemşehrilerimin haklı davasına destek amaçlı kalabalık bir grupla Kuşu’ya geldik. Hemşehrilerimin sandık boykotuna destek verdik” dedi.
Köy halkından ev hanımı Ayşe Çetin (52), “Belediye başkanı seçimi olsa koşarak gideriz. Ancak muhtar seçimi olduğu için bizi ilgilendirmiyor. İşimize gücümüze bakıyoruz” dedi.
Kuşu’nun eski Belediye Başkanı Hidayet Gürakan, “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Kuşu’nun beldelik hakkını alana kadar ne genel, ne yerel ne de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyumuzu kullanmayacağız. Çünkü Kuşu halkı bunu hak etmiyor. Şimdiki nüfusumuz 2 binin üzerinde” şeklinde konuştu.
Köy halkından Şahap Aydoğdu (51), “62 yıldır belediye olarak hizmet veren güzelim beldemiz köy yapıldı. Kuşu olarak biz bunu hak etmiyoruz. Demokratik yollardan da hakkımızı aramaya devam ediyoruz. Şimdi olduğu gibi bundan sonra da seçimleri boykot ederek tepkimizi ortaya koymaya, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Belediye eski Meclis üyesi Veli Gündoğdu, “Hak etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldık. Biz devletimize isyankarlık yapmıyoruz. Şimdiki nüfusumuzun 2 binin üzerinde olması nedeniyle belediyeliğimizi geri istiyoruz. Biz muhtar değil belediye başkanımızı seçmek istiyoruz. Bunun için de bu günkü muhtarlık seçimine katılmıyoruz” dedi.
Simav’da faaliyet gösteren Kuşulular Derneği Başkanı Murat Güntaş (34), “Gördüğünüz gibi Kuşu kasabasında seçim havası yok. Herkes tarlasında, bağında, bahçesinde. Bundan sonraki seçimlerde de Kuşu’nun beldelik hakkını almadan seçimlere katılmayacağız” şeklinde konuştu.
Kuşu halkından Sigorta Acentesi Bayii Ahmet Gündoğan (52), “Köye dönüşünce hizmetlerimiz kesildi. Şehir dışından cenazelerimizi bile getiremiyoruz. Eskiden bir belediye başkanı ile 4 muhtarın baş edemediği hizmetleri, şimdi tek bir muhtarın görmesi mümkün değil. Çünkü Kuşu’nun bu günkü nüfusu 2 bin 158. Biz bu demokratik tavrımızla herhangi bir siyasi gücün peşinde değiliz. Biz belediyeliğimizin peşindeyiz. Köy halkı olarak seçimlere katılmama kararı alındı. Seçmenler de buna uydu” diye konuştu.
75 yaşındaki emekli din görevlisi Ekrem Kıymaz, “1945 senesinde 6 yaşındaydım. Atatürk şöyle diyordu; ‘Hürriyetin de, musavatın da, adaletin de ihtinas ettiği nokta millet hakimiyetidir’. Bu gün Kuşu’da millet hakimiyeti yok. Bu gün Kuşu atamalı bir muhtarla idare ediliyor. Ama biz bunu kabul edemiyoruz. Bu yüzden oy kullanmıyoruz” dedi.
Köy halkından Şükrü Karaca (64), “İlçe olmaya namzet bir beldenin köye dönüşmesini kabullenemiyoruz. Bu vahim durum, 2 bin 200 nüfuslu Kuşu beldesine yakışmıyor. Bu yüzden sandığı boykot etmeye devam edeceğiz. Beldelik hakkımızın verilmesini bekliyoruz. Sesimizi yetkililerimizin duymasını istiyoruz” diye konuştu.
MEHMET YENEN
Son Dakika › Güncel › Kuşu'da Sandık Boykotu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?