RAMSAR Sözleşmesi'ne dahil olan ve 'Milli Park' niteliğinde korumalı bölge statüsüne sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti, kuruyarak, çorak bir topraktan ibaret hale geldi.
Yaklaşık 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı, 182 kuş türünün barındığı ve yaklaşık 25 kuş türünün de göç sırasında uğradığı 'Kuş Cenneti' olan Seyfe Gölü tehlike çanlarına rağmen uygulanamayan planlar, alınamayan kararlarla göz göre göre kurutuldu. 2006 yılı Aralık ayında da kuruyan ve kurtarma çalışmaları ile ömrü biraz daha uzayan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde önemli ve radikal kararlar alınamadığı gibi alınan kararların da bir türlü uygulamaya sokulmaması üzerine 4 ay içinde tamamen kuruyan göl yapısı içinde durduğunu vurgulayan AS-ÇED (Aqua Saravenas Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağ, Seyfe Gölü ölümünün seyredildiğini belirtti. Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen Seyfe Gölü Yönetim Planı'nda yer alan ancak, yapılmayan ağaçlandırma çalışmalarının bu yıl Kırşehir Valiliği tarafından Seyfe Gölü için bir plan yapılarak hızla ağaçlandırma seferberliği yapılması gerektiğini belirten Mustafa Bağ, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıllarda, 2005 yılı hariç kısmen kuruyan Seyfe Gölü, 2016 yıl yazında tamamen kurudu. Bu yıl Seyfe köyü ve Eski Doğanlı kaynaklarının kurumasıyla göl sadece Malya kaynağıyla beslendi. Bu kaynak, Temmuz ayı içinde tamamen kurudu. Bölgede bulunan birkaç kuş türü de bölgeyi terk etti. Her geçen gün Seyfe Gölü sulak alanına oldukça zarar verdiği gerçeği ile göle yönelik önemli ve radikal kararlar alınamadığı gibi alınan kararlarında bir türlü uygulamaya sokulmadığı gerçeği, 4 ay içinde tamamen kuruyan göl yapısı içinde durmaktadır. Dünya mirası olan Seyfe Gölü sulak alanı göz göre göre kuruyor ve biz doğaseverler üzüntü içinde seyrediyoruz. 15 Ağustos tarihli yazımızla Kırşehir Valiliği Mahalli Sulak Alanlar Komisyon Başkanlığı'na Seyfe Gölü içerikli 5 sayfa içerikli bir rapor sunduk. Sanırım incelemede. 27 Ağustos günü doğa programları yapımcısı Eyüp Hacıoğlu (Atmaca) ile yapmış olduğumuz gözlemde sadece bir adet 'Bozkır şahini' ve bir adet 'Kızılkuyruk Sallayan' kuşuna rastladık. Bölgede başka bir canlı türüne rastlamadık. Zira gölde su yoktu. Seyfe Gölü Tuzul bir alan olarak önümüzde duruyordu. Kısaca Seyfe Gölü'nün ölümünü seyrettik. Yağışlara umut bağlamak, kuyudan su çekmekle eş değer. Küresel ısınma ve mevsimsel değişimler yağış rejimini açıkça etkilediği kesinken, bilinirken neden alınması gereken önlem ve tedbirler bu denli savsaklanır ve geciktirilir."
AS-ÇED olarak, bu yıl 8 aylık süre içinde 39 kez göl ve çevresini ziyaret ettiklerini de bildiren Bağ, şöyle devam etti:
"Göl aynasında su yok iken kanallarda su var. Bu su varlığı da gösteriyor ki; gölün kurumasına sadece 'Küresel Isınma' etkin değil. Hatalı su yönetimi, öncelikli tedbirlerin alınmasında gecikmeler, Seyfe Gölü'nü geri dönüşümü olmayan bir yola sokmuştur. Bu yıl Kırşehir Valiliği Seyfe Gölü için bir plan yapıp hızla ağaçlandırma seferberliği başlatmalıdır. Seyfe Gölü Yönetim Planı yapılalı aradan geçen süre 7 yıl. Bu plan içeriğinde olmasına rağmen bu çalışma bir türlü yapılmadı. Göl aynasına sıfır noktasına kadar alanın bölge insanlarınca sürülerek ekim yapıldığı bu hareketle, bölgede bulunan Turan ve İran kökenli tuzul biteylerin (endemik) yok edildiğini gözlemledik. Bölgenin kontrol edilmediği açıkça bu yağmacılığın varlığıyla ortaya çıkmaktadır. Sunduğumuz raporda fotoğraflı olarak bu talan da valiliğe sunulmuştur. Bu alanlar kanatlı türlerin hem beslenme hem de kuluçka alanları. Maalesef talan edilmiş. Kırşehir Mahalli Sulak Alanlar Komisyonu'nun acilen toplanarak bölge ziyareti dahil çalışmalarına başlaması gerekliliğine inanıyoruz. Bölgeden hangi kurumlar sorumluysa görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Görevlerini yapmayan şube müdürlerinin yasalar hükmünce suç işlediğini kamuoyuna duyuruyorum."
- Kırşehir
Son Dakika › Güncel › Kuş Cenneti' Seyfe Gölü Kurudu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?