Küresel Isınmaya İzmir Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Küresel Isınmaya İzmir Zirvesi

Küresel Isınmaya İzmir Zirvesi

İklim değişikliğinin şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkileri, İZSU'nun düzenleyeceği uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak.

14.01.2014 11:32

İklim değişikliğinin şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkileri, İZSU'nun düzenleyeceği uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak. Konusunda uzman isimlerin katılacağı bilimsel çalışmalar sonucunda, küresel ısınma tehdidine karşı yeni stratejiler geliştirilecek.

2009 yılında gerçekleştirdiği "Güvenli Su Üretimi Kongresi" ile konusunda uzman bilim insanlarını İzmir'de buluşturan ve arsenik sorunuyla ilgili çarpıcı bilgileri ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, şimdi de "iklim değişikliğini" masaya yatırıyor. İZSU Genel Müdürlüğü, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin risklerine karşı hazırlıklı olmak ve strateji üretmek amacıyla "İklim Değişikliğinin Kıyı Kentlerine Etkileri" konulu "Uluslararası Su Sempozyumu" düzenliyor.

30 Ocak 2014 Perşembe günü İzmir Sanat'ta gerçekleştirilecek sempozyum, halkın katılımına açık olacak. Sempozyuma katılan bilim insanları, 16 konu başlığında bildiri sunarak iklim değişikliğinin etkilerini tartışacak; alınması gereken önlemler ve yapılacaklara ilişkin stratejiler ortaya koyacak.

Senaryolar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyumun giriş bölümünde "İklim Değişikliği Senaryoları" ele alınacak. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes "Türkiye İçin İklim Senaryoları", İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu "İklim Risk Yönetimi", Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarantis Sofianos "İklim Değişikliğinin Akdeniz Üzerine Etkileri", Venedik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jacopo Chıggıato "Değişen İklim İle Venedik'te Yaşanan Ani Su Baskınları" konularında birer tebliğ sunacak.

İklim değişikliğinin etkileri

Sempozyumun birinci oturumunda "İklim Değişikliğinin Olası Etkileri" tartışılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Harmancıoğlu "Su Yönetiminde İklim Değişikliği Etkilerinin Değerlendirilmesi", Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güleda Engin "Su Kaynaklarında İklime Bağlı Değişiklikler", İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik "Kısa Ömürlü Hava Kirleticiler ve İklim Koalisyonu", Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar "2020 Sonrası Beklenen Mini Soğumada İzmir İçin Yapılması Gerekenler" başlığı ile birer sunum yapacak.

Sempozyumun ikinci oturumunda "İklim Değişikliğinde Güncel Konular" ele alınacak. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün "İklim Değişikliğinin Türkiye'deki Kıyı Kentlerine Olası Etkileri", Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam "İklim Gerçekten Değişiyor mu?", Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Gündüz "Atmosferik Tele Bağlantıların Türkiye İklimi ve Ege Denizi Üzerine Etkisi", Harita Genel Komutanlığı'ndan Doç. Dr. Mühendis Albay Hasan Yıldız "Türkiye'nin Güneybatı Kıyılarındaki Mareograf İstasyonlarında Gözlenen Uzun Dönemli Deniz Seviyesi Değişimleri ve Düşey Yer Kabuğu Hareketleri" başlığı altında konuşacak.

Risk değerlendirme

Sempozyumun üçüncü oturumunda ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Ergin "İklim Değişikliğinin Kıyı Yapılarına ve Kıyı Kentlerin Planlanmasına Etkileri", Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe "Değişen İklim Koşullarında İzmir Körfezi'nde Su Seviyesi Değişiklikleri", Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökdeniz Neşer "Risk Değerlendirme ve Acil Eylem Planında Teknoloji Unsuru –İZSU Örneği" ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Arısoy "İklim Değişikliği Araştırmalarında CBS kullanımı" konusunda sunum yapacak. Sempozyum, sonuç bildirgesinin okunması ile sona erecek.

Strateji geliştirilecek

İklim değişikliğinin özellikle son yıllarda kararsız hava koşulları, şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkilerle, hem doğal sistemler hem de insan için ciddi bir risk teşkil ettiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin, bölgelerin yapılarına bağlı olarak farklı etkileri olabiliyor. Yarı kapalı bir deniz çevresinde yerleşmiş olan İzmir'de olumsuzluklar deniz ve dere taşkınları, seller şeklinde ortaya çıkıyor ve açık deniz kıyısı kentlerin sorunlarına nazaran daha şiddetli yaşanıyor. Bu değişikliklerin hangilerinin doğal, hangilerinin insan etkileri sonucunda oluştuklarını anlamak ve gelecekteki durumunu tahmin edebilecek sistemler geliştirmek için stratejilere ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız; kısa, orta ve uzun vadede, iklim değişikliğinin kentimiz üzerindeki etkilerini anlamak, adaptasyon stratejileri geliştirmeye bilim temelinde bir başlangıç yapmak ve iklim değişikliğine duyarlı bir yönetim stratejisi geliştirmek" diye konuştu.

Organizasyon kurulu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığını yapacağı sempozyumun düzenleme kurulunda ise yer alan isimler ise şöyle: İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu ile Serpil Baran, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Filibeli, İZSU Atık Su Arıtma Daire Başkanı Faruk İşgenç, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İZSU Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gökdeniz Neşer ve İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tülay Yılmaz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Küresel Isınmaya İzmir Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement