Türkiye'den sadece Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Programı Öğretim Üyesi Hikmet Budak ve ekibinin yürütücüsü olduğu "Uluslararası Buğday Genom Dizisi Konsorsiyumu", buğdayın fiziksel harıtasının çıkarılması için Bayer CropScience'tan 1 milyon avro fon aldı.
Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Buğday Genom Dizileme Konsorsiyumu (International Wheat Genome Sequencing Consortium-IWGSC), çeşitli buğday kromozomlarının fiziksel haritalarının çıkarılması için gelecek 6 aylık sürede Bayer CropScience (BCS) şirketinden yaklaşık 1 milyon avro destek alacağını duyurdu.
BCS'nin bu katkısıyla kuraklığa ve hastalıklara dayanaklı buğday geni araştırmalarını desteklemeyi amaçladığı bu projede Türkiye'den sadece Sabancı Üniversitesi Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Programı Öğretim Üyesi Hikmet Budak'ın liderliğindeki 7 kişilik proje grubu yer alıyor.
Sabancı Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, projenin Türkiye ayağında TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli 1AL ve 5D kromozomunun yanında bir kromozomun daha fiziksel haritalamasının çıkarılması çalışmalarını yürütecek. Bu kromozomların özellikle kuraklık, kalite ve hastalık genlerini taşıması dolayısıyla, yapılacak çalışmalar Türkiye'nin en önemli besin kaynağı durumunda bulunan buğdayda, hızlı bir kazanç sağlama ve gıda güvenliği açısından da önemli olacak. Sabancı Üniversitesi'ndeki proje ekibi, ortaya konan kromozomlarda bulunan genlerin gerçek ve fiziksel yerleri ile ilgili gen ve markörlerini ilk önce Türkiye'deki kamu ve özel kurumlardaki araştırmacıların kullanımına açacak
Uluslararası Buğday Genom Dizisi Konsorsiyumu kapsamındaki çalışmalar Türkiye dışında İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Estonya, Rusya, Hindistan, Çin, Japonya, Avustralya, İsrail ve Amerika'da devam ediyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kuraklığa ve Hastalıklara Dayanaklı Buğday İçin 1 Milyon Avro Fon - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?