Diyarbakır'da diyaliz hastası Hanım Mamuk (48), kuması Hatun Nergiz'in (41) verdiği böbrek sayesinde sağlığına kavuştu.
Yaklaşık 11 yıldır diyaliz hastası olan ve hastalığının ilerlemesi nedeniyle hayati tehlikesi bulunan Hanım Mamuk'a 22 yıldır aynı evi paylaştığı kuması Hatun Nergiz'in böbreği, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan başarılı bir ameliyatla nakledildi.
Hastanede ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibiyle gazetecilere açıklama yapan kumalardan 6 çocuk annesi Mamuk, hastalığı nedeniyle yıllardır büyük acı çektiğini ifade ederek, 11 yıldır diyaliz hastası olduğunu söyledi.
Mamuk, kuması Nergiz'in böbreğini verme teklifi karşısında ilk anda çok duygulandığını ancak çocuklara baktığı için kumasının teklifini başta kabul etmediğini söyledi.
Ardından kumasının ısrarla nakil teklifi yaptığını anlatan Mamuk, "Durumum kötüleşince kabul ettim. 22 yıldır kardeş gibi yaşıyorduk. Eşim de ayrım yapmadan bize bakıyordu. Kumamdan Allah razı olsun, hayatımı kurtardı. Ona sonsuza kadar minnet duyacağım. Çünkü benim hayatımı kurtardı. Kardeşlerim değil kumam hayatımı kurtardı. Onu çok seviyorum" dedi.
- "Hayır işlememe mani olmamasını istedim"
Hatun Nergiz ise 22 yıl önce Enver Mamuk ile evlenirken Hanım Mamuk'un kendisine sıkıntı çıkarmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Onun üzerine kuma olarak gelmiştim ama o beni sıkıntı çıkarmadan kabul etti. Ben de vicdanen rahatlamak için ona böbreğimi vermeye karar verdim. Ancak başta 'Bana ve çocuklara sen bakıyorsun' diyerek, nakli kabul etmedi. Ben de canı gönülden verdiğimi ve hayır işlememe mani olmamasını istedim. O da bunun üzerine kabul etti. Ailem da kararımı saygıyla karşıladı. Çok acı çekiyordu, bu nedenle böbreğimi verdim."
Enver Mamuk ise 22 yıldır 2 eşiyle aynı evde mutlu bir şekilde yaşadığını belirterek, "Her şeyimizi paylaşarak yaşıyorduk, bundan sonra daha mutlu şekilde yaşayacağız. Herkesin böbrek nakline ihtiyaç duyanlara yardım etmesini istiyoruz" diye konuştu.
- "Etik kuruldan izin aldık"
Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, merkez olarak çalışmalarını çok hassas şekilde yürüttüklerini söyledi.
Kumanın başvurusu üzerine onay almak amacıyla etik kuruluna başvurduklarını anlatan Danış, kurulun onayının ardından nakli gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Danış, Türkiye'de kronik böbrek hastalığının giderek arttığını, 60 bin hastanın diyaliz tedavisi gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 20 bin 822 hasta acil böbrek nakli için sırada bekliyor. Türkiye'de böbrek nakillerinde beyin ölümü esnasında bağış çok iyi durumda değil. Genelde böbrek nakilleri canlıdan canlıya yapılıyor. Hanım Mamuk 11 yıldır diyaliz hastasıydı. Durumu giderek kötüleşiyordu. Hanım Mamuk'un iki kolunun damar yolu kalmamıştı, en son bacaktan takılan kataterle diyalizini yapıyorduk. O da tıkansaydı Hanım Mamuk hayatını kaybedebilirdi. Kuma nakli bizi duygulandırdı, kumanın bu duyarlılığı bizi sevindirdi. Çünkü nakiller genelde aile fertleri arasında yapılıyor. Geçen yıl açılan merkezimizde bugüne kadar 24 nakil yaptık. Kumadan kumaya nakil Türkiye'de ilk kez gerçekleşiyor."
Klinik sorumlusu Dr. Nurettin Ay ise bölgedeki hastaların artık nakil için başka illere gitmesine gerek kalmadığını belirterek, son 4 ayda 16 başarılı organ nakli gerçekleştirdiklerini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Kumasına böbreğini verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?