Dünyada çok az sanatçısı bulunan 'kum sanatı'nın Türkiye'deki birkaç temsilcisinden biri olan Kum Sanatı Ressamı Ramazan Yumrutepe, kum tanecikleriyle verdiği şekiller ile birbirinden ilginç kareler ortaya çıkarıyor.
Çocuk yaşlarda başladığı resim sanatını Gazi Üniversitesi'ndeki akademik kariyeri ile profesyonelliğe taşıyan Yumrutepe, kum tanecikleriyle aşkı, yaşanmış hayat hikâyelerini anlatıyor. İzleyenlerden büyük ilgi gören kum sanatı gösterilerini yurtdışında 18 ülkede gerçekleştiren Yumrutepe, TRT için hazırladığı 30 bölümlük programda Peygamber Efendimizin hayatını anlattı.
PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI ANLATI
"Doğada çok kum var. Fakat hiçbiri sanat eseri değil. Ta ki, sanatçının eli değene kadar" diyen Yumrutepe, " Paris, Viyana, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere 18 farklı ülkede kum sanatını icra ettik. Oralarda katıldığım birçok TV programıyla da büyük seyirci kitlesine ulaştık" dedi. Son çalışmalarına değinen Yumrutepe, "Peygamber Efendimizin hayatını kum sanatı ile anlatan bir belgesel yaptık. 30 bölümden oluşan bu programımız TRT'de yayınlandı. 30 bölümde Peygamber Efendimizin hayatındaki önemli gelişmeleri anlatıyoruz. Her bölüm, 8 sahneden oluşuyor" diye konuştu.
İNSANLAR KUMDA KENDİLERİNİ BULUYOR
Yumrutepe, "İnsanlığın hammaddesiyle yaptığım için insanlar izlerken kendilerinden bir şeyler görüyorlar. Gösterilerimde aşk, biyografi, hayat hikayeleri gibi konular işliyorum. Ancak herhangi bir sınırlama yok, yeter ki elimizde bir senaryo olsun. Her bir gösterimiz konusuna göre 7 ile 12 dakika arasında sürüyor. Bazen bu süre daha da uzayabiliyor. Genelde senaryoları ben yazıyorum. Konuya uygun müzik yaptırıyorum. New Age tarzı müzikleri tercih ediyoruz. Kanun ve ney taksimleri ise en uygun enstrümanlar."
RAMAZAN YUMRUTEPE KİMDİR?
1982 yılında Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde dünyaya gelen Kum Sanatı Ressamı Ramazan Yumrutepe ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini memleketinde tamamladı. 2005 yılında girdiği özel yetenek sınavında başarılı oldu ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim İş Öğretmenliğine yerleşti. Üniversitedeki öğrencilik yıllarında yağlı boya çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Çeşitli sergiler açtı. 2009 yılında bölümden mezun olduktan hemen sonra aynı üniversitede master programına kayıt yaptırdı. Resim sanatında bilinenlerin dışına çıkmak için heykel, seramik ve fotoğrafçılık dersleri aldı. Kağıt ve tuvalin dışına çıkarak bilgisayar programlarında da üç boyutlu resimler çizdi. Son olarak 2009 yılında çıktığı bir yurtdışı seyahatinde kum sanatı ile tanıştı. Bu konuda çalışmalar yaptı. Kum sanatının Türkiye'deki ilk temsilcilerinden oldu. Değişik yöntemler deneyerek kendisine ait özgün konular belirledi ve bunları kum tanecikleriyle süsledi. Kum tanecikleriyle verdiği şekiller ve anlattığı konular, yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi gördü.
Son Dakika › Güncel › Kum Taneleriyle Her Şeyi Anlatabilirim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?