Batman Üniversitesi bilimsel araştırma projeleri kapsamında 5 ilçede yapılan 'kültürel envanter' çalışmasında 350 kilise, manastır, kale, cami, tarihi çeşme, mağara ve şelale tespit edildi. Süryani ve Ermenilere ait önemli tarih eser taşlarının, köy evleri ve ahır yapımında kullanıldığı ortaya çıktı.
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Şen başkanlığındaki iki sanat tarihçisi, iki arkeolog ve bir fotoğrafçıdan oluşan 5 kişilik ekip, Batman'ın Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Beşiri ve Sason ilçelerindeki saklı tarihi de gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 6 aydır süren envanter tespiti çalışmasında 350 kilise, manastır, kale, cami, tarihi çeşme, mağara ve şelale tespit edildi. Süryani ve Ermenilere ait kiliselerden alınan işlemeli taşların ahır ve köy evlerinin yapımında kullanıldığı belirlendi.
KALEDE ÖKÜZ KAFASI
Sason İlçesi'ne bağlı Kaleyolu Köyü'ndeki Bozuka Kalesi'nde öküz kafasının figürü de tespit edildi. Hıristiyan alemi için adaleti sağladığı bildirilen 'öküz kafası' figürünün bir kısmının tahrip edildiği belirlendi. Sason'un Gürgenli Köyü'ndeki Taşpınar Kalesi'nde de haç işaretlerinin bulunduğu işlemeli taşların bir bölümü köy evinin yapımında kullanılması 5 kişilik ekip arasında şaşkınlık yarattı. Ermenice yazılan bir taş kitabenin de Gürgenli Köyü'nde bir ahırın duvarına yerleştirilmiş olduğu dikkat çekti. Batman envanteri için önemli bir araştırma yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Şen; "İlk kez yapılan araştırmada önemli eserler kayıt altına alındı. 8'inci yüzyıla ait önemli tarihi dokunun olduğu Batman İl sınırlarındaki 'saklı tarih bir yerde gün ışığına çıkıyor" dedi.
ERMENİLER DERNEĞİ'NDEN DESTEK
Merkezi İstanbul'da bulunan Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Batman Üniversitesi ile Batman Valiliği'nin ortaklaşa sürdürdükleri kültürel envanteri projesinde önemli tarihi bulguların bulunmasının yöredeki turizmi canlandıracağını belirtti. Üniversitenin başlattığı projeye destek verdiklerini belirten Başkan Dağcı, şunları söyledi:
"Süryani ve Ermeni cemaatinin önemli eserlerinin olduğu bölgede, bazı figür ve kitabelerin maalesef köy evleri ile ahırlarda çıkması tarihe ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor. O bölgede yıllarca tarihi dokunun tarumar edildiğini de biliyoruz. İşlemeli taşlar ile önemli figürlerin halen kilise ve manastırda bulunması, kültürümüzün zenginliğini gösteriyor. Bu envanter çalışması bir yerde Batman'a turizm kapısını açtırır. Bu çalışma bir yerde definecilerin yolunu da kapatmış olur." - Batman
Son Dakika › Güncel › Kültürel Envanter Çalışmasında Tarihi Taşlar, Ev ve Ahır Duvarlarında Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?