Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1993'te 11 köylünün öldürülmesiyle ilgili yargılanan, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, "Kimseye insan öldürme emri vermedim" dedi.
Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan nakledilen davanın Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına, sanık Ertürk ve avukatları ile müştekilerin avukatları katıldı.
Duruşmada, müştekilerin avukatlarından Erkan Şenses, Ertürk'e, "11 kişinin öldürülmesiyle ilgili talimat verdiniz mi? 'Ramazan Yarbay' diye geçen kişi ya da emriniz altındaki herhangi bir kimse bu talimatı vermiş olabilir mi? Köylüleri alarak, operasyon bölgesinde gezdirdiniz mi? Müştekiler neden sizin isminizi veriyor?" sorularını yöneltti.
Ertürk, köylülerin yaşadığı İnkaya Köyü ile operasyon yaptıkları Şenyayla bölgesi arasında 40 kilometre bulunduğunu belirterek, "İnkaya Köyü'nde operasyon yapmadık. Kimseye de insan öldürme emri vermedim. Tugay Komutanlığı yaptığım iki yıl boyunca birliğimde 'Yarbay Ramazan' diye kimse görev yapmadı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, görev süremdeki personelin isimlerini bildirdi. İncelendiğinde 'Yarbay Ramazan' diye kimse olmadığı görülecektir" dedi.
Ertürk, operasyon yaptıkları Şenyayla bölgesinin yüzde 90'ının orman olduğunu ve yaklaşık 250 terörist bulunduğunu ifade ederek, 1998'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) gelen heyete bu konuyu anlattığını ve bu açıklamalarını destekler fotoğraflar verdiğini bildirdi.
Ertürk'ün avukatlarından Ali Rıza Büyüktemiz, müvekkilinin AİHM heyetine verdiği fotoğraflar ile açıklamalara ilişkin dosyanın Dışişleri Bakanlığından getirtilmesini istedi.
Müşteki avukatları da maktullerden Mehmet Salih Akdeniz'in yakınlarının Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettiğini anlatarak, bu dosyanın getirilmesini, ayrıca Akdeniz'in eşinin talimatla ifadesinin alınmasını istediler. Avukatlar ayrıca, sanığın tutuklanması talebinde bulundular.
Mahkeme, sanığın tutuklanması talebini, dosyanın geldiği aşamayı değerlendirerek reddederken, sanık ve müşteki avukatlarının diğer taleplerinin yerine getirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Alaca köyünde, 1993'te gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylünün kemikleri kazıda bulunmuş, DNA testi sonucunda kemiklerin köylülere ait olduğu kesinleşmişti.
İddianamede, sanık Yavuz Ertürk hakkında "kasten adam öldürme" suçundan 11 kez müebbet ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "halkı silahlı isyana teşvik" suçlarından 25 yıla kadar hapis isteniyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kulp'ta, 11 Köylünün Öldürülmesi Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?