İlki Turkish Studies Dergisi'nce İspanya'nın Endülüs bölgesinde gerçekleştirilen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nin ikincisi (INCSOS 2018) Kudüs Üniversitesi'nin işbirliğiyle 23-25 Mart 2018 tarihlerinde Kudüs'te düzenlendi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (YYÜ) de ortak olduğu kongre, Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve El-Kudüs Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşti. Türkiye'den ve dünyadan 700'e yakın bilim insanının iştirak ettiği kongreye, Van'dan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın da bulunduğu 30'a yakın akademisyen katıldı. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi ve Kudüs Valisi Adnan el-Hüseyni, Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Sabri Saydam, Gazi Üniversitesi Rektörü İbrahim Uslan, Kudüs Üniversitesi Rektörü İmad Ebu Kişik ile Turkish Studies Dergisi'nden Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem'in açılış konuşmalarını yaptığı kongrede, 500'ye yakın sunum gerçekleşti. Kudüs Üniversitesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında Mevlana Değişim protokolünün da imzalandığı kongrede; YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ile Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Eylem Güzel, akademik ödüle layık görüldüler.
"Kudüs'e çok geç kaldık"
Kongre sonrasında bir açıklama yapan Van YYÜ Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Kudüs'ün kendileri için önemli bir miras olduğunun altını çizerek, şunları söyledi.
"Kudüs, bizim için oldukça önemli bir mirastır. Maalesef ona ulaşmada bilim insanları olarak çok geç kaldık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti olmasaydı daha da geç kalacağımız aşikardı. Onun Kudüs'ü sahiplenmesi ve bu mirası her açıdan değerlendirmek istemesi, doğrusu bilim dünyasını da harekete geçirmiştir. Bu vesile ile Turkish Studies Dergisi'nin öncülüğünde birçok kuruluş destek vererek kongrenin gerçekleşmesi sağlanabilmiştir. Bizim de ortak olduğumuz kongrede, Kudüs Üniversitesinin destekleri inkar edilemez bir gerçektir. Uluslararası bir niteliği olması ve kutsal topraklarda gerçekleşmesi de kongreye ayrı bir ruh ve mana katmıştır. 700'e yakın bilim insanını Kudüs'te ağırlamak hiç de kolay değildir. Nitekim bunun zorluklarını da yaşadık, ancak kutsal topraklara ayak basmak ve kardeşlerimizin soluduğu havayı teneffüs etmek bizler için çok büyük bir mutluluktu. Allah, kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Filistin konusundaki bilimsel çabalarımız bundan sonra da devam edecek ve konuyla ilgilenen üniversitemiz akademisyenlerine bilimsel araştırma projeleri başta olmak üzere her türlü destek sağlanacaktır. Ayrıca kongrede iki öğretim üyemizin birden ödül alması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu vesileyle Prof. Dr. Zeki Taştan ile Dr. Eylem Güzel'i kutluyorum."
Van YYÜ ile Kudüs Üniversitesi arasında protokol
Açılış programı sonrasında kongreye destek veren Türkiye'den 6 üniversite ile Kudüs Üniversitesi arasında bilimsel çalışmalar, ortak lisansüstü programları, akademik değişim, ortak sempozyum ve konferansların düzenlenmesi gibi alanlarda birçok anlaşma sağlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de Kudüs Üniversitesi ile Mevlana Değişim protokolünü mutabakat altına aldı. Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu Kishek ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal arasında imzalanan ve her iki üniversite arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişimine ve bilimsel işbirliğine imkan tanıyan protokol, 2025 yılına kadar geçerli olacak.
Van YYÜ'ye iki akademik ödül birden
Kongrenin ilk özel oturumunun ardından bilimsel araştırma ödül törenine geçildi. Sempozyuma iştirak eden, sunumları ve bilimsel çalışmalarıyla değerlendirilen katılımcılar arasından çeşitli alanlarda akademik ödüller verildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden iki öğretim üyesi de ödüle layık görüldü. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, 'Yılın Özel Araştırmacı Ödülü'nü; Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Eylem Güzel de 'Yılın Genç Araştırmacı Ödülü'nü kazandılar. Taştan ve Eylem, ödüllerini Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir'den aldılar.
Eş zamanlı gerçekleştirilen 7 ayrı toplantıda akademisyenler, 30 ayrı oturumda "tarih ve sanat araştırmaları", "din ve toplum", "felsefe, davranış ve sağlık bilimleri", "bilişim teknolojileri ve uygulamalı bilimler", "ekonomi, hukuk ve siyaset", "eğitim bilimleri", "dil ve edebiyat" gibi bilim, sanat ve kültür alanlarında ve bir kısmı da Kudüs ve Filistin'le ilgili 500'e yakın bildiri sundular. - VAN
Son Dakika › Güncel › Kudüs'teki Kongrede Yyü'den İki Akademisyen Ödül Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?