Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ), İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından "İnternet ve Hukuk" konulu bir konferans düzenlendi.
Konuşmacı olarak konferansa İnternet, Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Koordinatörü Avukat Meltem Banko katıldı. Gelişen teknolojinin insanların hayatını kolaylaştırdığı gibi diğer yandan da suç işleme kanallarını genişleterek suç işlemeyi artırabildiğini ifade eden Banko, "Maalesef Türkiye'de bazı taşlar yerine oturmamış. Bizler sizlere sosyal sorumluluk bilinciyle Türk Ceza Kanunu kitapçığı dağıttık. Buradaki temel amacımız toplumun suç oranlarının düşürülmesidir" diye konuştu.
Banko, çocukların görebileceği şekilde açık saçık görsellerin paylaşılmasının artık suç niteliğinde olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlar 'Aman bir şey olmaz, beni bulamazlar' diye düşünüyor. Gerçek kimliğinizle kullandığınız bir profilde mutlak suretle bulunuyorsunuz. Sosyal medya öyle bir şey ki bunların kontrolü Amerika Birleşik Devletleri'nin elinde olduğu için en ufak bir uzlaşmazlık, hakaret durumunda bile buradan adli merciler Amerika'ya gidiyor ve dolayısıyla sonuç bazen çok geç geliyor. Yargılama da bu nedenle kesintiye uğruyor. Dolayısıyla ben burada gerçek bir kişinin kullandığı profili hedef olarak gösteriyorsam,' bu paylaşımı bu kişi yaptı' diyorsam, ben suç duyurusunda bulunuyorum. Bunun ardından sizi ifadeye çağırıyorlar. 'Ben yapmadım' diyorsanız, kullandığınız bütün elektronik aletlere el konuluyor ve adli bilişim uzmanları tarafından incelemeye alınıyor. Bunun sonucunda suç bulgusuna rastlandığı an hemen hakkınızda cezai yargılama başlıyor" dedi.
"14 YAŞ ALTI İNTERNET KULLANMAMALI"
İnternette en çok kadınların mağdur olduğunu belirten Banko, "İnternette genç kızlarımız ve çocuklarımızın korunmasıyla da ilgili yasaya taleplerimiz olacak. Çünkü çocuk pornografisiyle biz Türkiye olarak dünyada en iyi mücadele eden ülkeler arasındayız" dedi.
Banko, 14 yaş altındakilerin sosyal medyayı kullanmaması gerektiğini vurguladı. Banko, Türkiye'de internet kullanım oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Gezi olaylarında gördüğümüz üzere sosyal medyada ülkemizde iç savaşlar çıktığına dair söylemler dünya gündeminde yer aldı ve bu bizim bütün ekonomimizi tutun da eğitimimizi, her şeyimizi etkiledi. İnternet nükleer silahtan daha tehlikeli. Çünkü son 20 yılda çıkan savaşlara baktığımız zaman yüzde 95'i iç savaş ve artık internet bu iç savaşlarda bir silah olarak kullanılıyor. Siz düşmanın size hangi ülkeden saldırıda bulunduğunu bilmiyorsunuz" diye konuştu. - TRABZON
Son Dakika › Güncel › Ktü'de 'İnternet ve Hukuk' Konulu Konferans - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?