Köylülerin Talebi 117 Yıl Sonra Gerçekleşiyor - Son Dakika
Güncel

Köylülerin Talebi 117 Yıl Sonra Gerçekleşiyor

Köylülerin Talebi 117 Yıl Sonra Gerçekleşiyor

Çankırı'nın Korgun ilçesine bağlı Ildızım köyü sakinlerinin 1899 yılında 2. Abdulhamid'e dilekçeyle başvurarak talep ettikleri içme suyu ve sulama göletinin yapımına 117 yıl sonra başlandı.

20.12.2016 11:05

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'nın Korgun ilçesine bağlı Ildızım köyü sakinlerinin 1899 yılında 2. Abdulhamid'e dilekçeyle başvurarak talep ettikleri içme suyu ve sulama göletinin yapımına 117 yıl sonra başlandı.

Çankırı'nın Korgun ilçesine bağlı Ildızım köyün sakinleri, yaşadıkları su sorunu nedeniyle 1899 yılında bölgeye gölet yapılması için 2. Abdulhamid'e dilekçe yazıyor. Dilekçenin üzerinden 117 yıl geçmesinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bölgeye gölet yapımına başlandı. Göletin önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.

O dönem yazılan dilekçede "Çankırı'nın Ildızım köyünde tatlı su bulunmaması sebebiyle yağmur ve kar sularını biriktirerek, ihtiyacımızı gideriyoruz. Suların toplandığı boğazın önünde bir bent olmadığından biriken sular akıp gitmektedir. Buraya bir bent inşası için yetersiz kalan paranın padişah tarafından karşılanmasını talep ediyoruz." ifadeleri mevcut.

Ildızım Köyü Muhtarı Mehmet Halil Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göletin tarihi bir hikayesi olduğunu kaydetti. Köylülerin gölet için Osmanlı'ya başvurduğunu anlatan Türkyılmaz, "117 yıl önce köyümüzün büyükleri tarafından 2. Abdulhamid'e gönderilen bir dilekçe var. Dilekçede yağmur sularından içme suyu biriktiği için buraya bir gölet yapılması isteniyor. O zamandan bugüne kadar kalıyor." dedi.

Göletin yapılmaya başlandığını belirten Türkyılmaz, şunları söyledi:

"Bu süreçte köy halkı göletin yapılması için çeşitli girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Yapımına başlanan göletimizin önümüzdeki yıl tamamlanması bekleniyor. Göletin yapılmasında emeği geçen cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, bakanımıza, mühendisine ve işçisine teşekkür ediyorum. 19 Ekim 1899'da 2. Abdulhamid'e dedelerimizin verdiği dilekçeyi dikkate alan hükümetimiz, bize bugün bu göleti yapıyor. 117 yıl sonra göletimize kavuşuyoruz inşallah."

Bölge için göletin çok önemli olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, "Burası bizim canımız olacak. Bu suya çok ihtiyacımız vardı. İçme suyumuz bize yetmiyordu bu sayede içme suyuna kavuşacağız. 2 bin 560 dekar arazimiz bu göletten sulanacak ve susuz arazimiz kalmayacak. Köy sakinlerinin büyük çoğunluğu çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniyor. Gençlerimiz bu sayede göç etmeyecek. O nedenle gölet bizim için çok önemli." diye konuştu.

Şantiye mühendisi Sinan Öztürk de 116 metre yüksekliğinde bir gölet yaptıklarını ifade etti. Gölet inşasının bölgede büyük sevinçle karşılandığını kaydeden Öztürk, "Göleti nisan ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Mayıs ayı gibi de su toplamaya başlanır. Muhtarımızın da dediği gibi eskiden günümüze kadar gelen bir ihtiyaçtı burası. Köylülerin 117 yıllık hayallerini gerçekleştireceğimiz için mutluyuz." dedi.

"Sultan Abdulhamid'in talimatını biz bugün DSİ olarak yerine getiriyoruz"

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ise göletin ebatları itibariyle baraj büyüklüğünde olduğunu kaydetti.

Göletin yapımı için bölge halkı yardım isteyince Abdulhamid'in istenen paranın karşılanması talimatını verdiğini ifade eden Dündar, "Biz, göleti yapmaya başladığımızda böyle bir mektuptan haberimiz oldu. Vatandaşlar geçmişte dedelerinin böyle bir talebi olduğunu bildirdi. Araştırdığımızda Abdulhamid'in göletin yapılması için eksik kalan paranın karşılanması talimatını verdiğini öğrendik ama bu talimata rağmen neden karşılanmadığını bilmiyoruz." diye konuştu.

Barajın önümüzdeki yıl faaliyete geçeceğini dile getiren Dündar, "1899 yılında Sultan Abdulhamid'in talimatını biz bugün DSİ olarak yerine getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Köylülerin Talebi 117 Yıl Sonra Gerçekleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement