Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Mersin İl Hakem Heyeti, merkez Toroslar İlçesi'ne bağlı Musalı Mahallesi'ndeki köylülere tüketici hakları eğitimi verdi.
Büyükşehir yasası ile köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Musalı Mahallesi sakinlerinin kapıda satış yöntemi ile mağdur olmalarının ardından harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Hakem Heyeti ekibi, Türkiye'de ilk kez köylülerin ayağına giderek köy kahvesinde bir araya geldi. İl Hakem Heyeti Raportörü Yetiş Coşkunfırat ve İbrahim Yıldırım, çeşitli satış yöntemlerine karşı uyardıkları vatandaşlara tüketici olarak sahip oldukları haklar konusunda detaylı bilgi verdi. Köylülerin sorularını da yanıtlayan Coşkunfırat, "Bir kişi sizin kapınıza gelip resmi bir kurum adı verirse kesinlikle kimlik kartı sorun. Her devlet memurunun cebinde çalıştığı kurum ile ilgili kimlik kartı bulunur. Bu yoksa bir art niyet olma ihtimali yüksektir. Diyelim ki kapıda satış ile bir ürün aldınız. Kapıdan satışın usul ve esasları vardır. Kapıdan satışlarda 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden 'caydım' diyebilirsiniz. Ama bunu yazılı olarak yapmak gerek. Bu tür sorun ile hep karşılaşıyoruz. Cayma ihtarnamesini yazıp firmanın adresine gönderdiğiniz zaman bu iş biter. Ondan sonra ürünü gelir sizden alır almaz sizi ilgilendirmez. Siz bunu yazılı olarak yaptığınız an kanun sizi koruma altına alır" dedi.
GÖRÜNEN AYIPTA ÜRÜN DEĞİŞTİRME TALEP EDİN
Türkiye'de hakem heyetlerinde 2014 itibari ile 4 milyon dosya olduğunu kaydeden Coşkunfırat, ürün aldıktan sonra yaşanan sorunlarla nasıl başa çıkılacağını aktararak şöyle konuştu:
"Aldığınız ürün işlevini yerine getirmiyorsa bunlar ayıptır. Ayıplı ürün alındığında ise tüketicinin bazı hakları ortaya çıkar. İlk 6 ay içinde bir ayıp ortaya çıkarsa değişim ve bedel geri ödeme gibi haklarınız ortaya çıkar. 6 aydan sonra çıkarsa garanti şartları ortaya çıkar, servise gönderilir. İlk 6 ayda çıkan arızaya görünen ayıp, 6 aydan sonrası ise gizli ayıptır. Görünen ayıpta yaptığınız en büyük hatalardan biri haklarınızı bilmemeniz. Diyelim buzdolabınızda ilk 6 ayda arıza çıktı. Servis geldiğinde siz diyeceksiniz ki değişim talep ediyorum ve bunu servis fişine yaz. Bunu yazdırdığınız an eğer bir arıza varsa bunu değiştirmek zorundadır. Ama servis fişinde belirtmezseniz tamir eder gönderir. Bunu bilmediğiniz içinde arızalar hep tamir edilir ve geri gönderilir. Bu gün 1 lira ile 2 bin 200 lira arasında Toroslar Kaymakamlığı hakem heyetine, 2 bin 200 lira ile 3 bin 300 lira arasında İl Hakem heyetine, 3 bin 300 liranın üzerindeki satışlarda ise tüketici mahkemesine başvuruyorsunuz."
Muhtar Celal Çiftçi ise, böyle bir etkinliğin ilk defa yapıldığını ve çok faydalı olduğunu söyledi. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Köylülere Kahvede 'Tüketici Hakları' Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?