Muğla'nın Dalaman İlçesi'ne bağlı Kapukargın Köyü'nde özel bir firma tarafından işletilen kalker ocağının genişletilmesi ve yapılması planlanan kırma eleme tesisine köylüler tepki gösterdi. Köydeki ÇED toplantısı gergin geçti.
Projenin ÇED toplantısı, Kapukargın Köyü'ndeki kahvehanede dün yapıldı. Toplantıya, Dalaman Belediye Başkanı MHP'li Sedat Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdür Vekili Sami Salim, MHP İl Genel Meclis üyesi Metin Duran, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, çok sayıda köylü ve firma yetkilileri katıldı. Firma yetkilileri tesis hakkında köylülere bilgi veri, bölgedeki mevcut 25 hektar alandaki kalker ocağının genişletilerek 86 hektara çıkarılacağını anlattı. Kalkerin çıkarılmasında yer üstü üretim yöntemlerinden delme, patlatma metodu uygulanacağını kaydeden firma yetkilisi, çalışmalar kapsamında yönetmeliklere uyulacağını dile getirdi.
ARICILAR BİRLİĞİ KARŞI ÇIKTI
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla'nın dünya çam balının ana vatanı olduğunu vurgulayıp kalker ocağının çam balının üretimine katkı sağlayan böceği yok edeceğini ileri sürdü. Tesisten kaynaklanan toz bulutlarının çevreye, içme sularına zarar vereceğini ve arıları etkileyeceğini savunan Şahin, köylüler projeye onay verse bile Arıcılar Birliği olarak karşı çıktıklarını belirtti.
EVLER BÖLGEYE ÇOK YAKIN
Toplantıya katılan muhtar Memiş Altın ile köylüler, mevcut kalker ocağının bile zarar verdiğini, genişletilmesi durumunda daha çok zarar göreceklerini dile getirdi.
BAŞKAN'DAN KÖYLÜLERE DESTEK
Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz da köylülere destek verdi. Başkan Yılmaz, "Sizler bu bölgede bu işi yaparken dün köylülerden herhangi bir olur almadınız. Yarın burası belediye mücavir alanı içine girecek bunun onayı bizden de geçecek. Onun için burada yapılacak olan patlatmaların ne boyutta olacağı, bölgeye ne kadar zarar vereceği konusunda uzman kişilerin köy halkını detaylı bir şekilde aydınlatılması gerekiyor. Ayrıca, bölgedeki arı ve arıcılar için neler getirecek neler götürecek? Ocak bölgesinde zeytincilik yapılması sebebiyle zeytinin koruma kapsamı yönetmeliği gereğince bu kalker ocağının kesinlikle burada olmaması gerektiği kanunla sabitlenmiştir ve ocak alanı köyün içindedir. Bu bölgede yaşayan insanların da sağlığını tehlikeye sokacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, köylülerin projeye itiraz nedenlerini ve bölgede istenmeme nedenlerini tek tek not aldı. Ardından kalker ocağı alanında incelemelerde bulunuldu. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Köylülerden Kalker Ocağına Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?