Koy ve Teknelere Kota Uygulaması - Son Dakika
Güncel

Koy ve Teknelere Kota Uygulaması

Koy ve Teknelere Kota Uygulaması

Mavi Yolculuğun Vazgeçilmez Duraklarından Göcek'te, Koylardaki Deniz Trafiğinin Her Geçen Gün Artması ve Beraberinde Getireceği Kirliliğin Önlenmesi Amacıyla Sıkı Denetim Geliyor.

03.07.2009 02:22

Mavi yolculuğun vazgeçilmez duraklarından Göcek’te, koylardaki deniz trafiğinin her geçen gün artması ve beraberinde getireceği kirliliğin önlenmesi amacıyla sıkı denetim geliyor.

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Daire Başkan Vekili Ahmet Özyanık, Kıyı Yönetim Planı önlemlerini şöyle açıkladı:

Kayıt tutulacak

İrili ufaklı 40’a yakın koyu olan Göcek’te, belirlenecek sayı dışında tekne konaklama yapamayacak. Konaklamalar kayıt sistemine göre olacak. Göcek koylarında bir sezonda yaklaşık 10 bin teknenin hareket halinde.

En fazla 1 hafta

Koylar sürekli denetim altında tutulacak ve giriş çıkışlar kontrol edilecek. Hangi koyda hangi teknenin ne kadar süreyle konaklayacağı önceden belli olacak ve bilgisayar ortamında kaydı tutulacak. Konaklamalar bir yerde sabit olarak bir haftayı geçemeyecek. Koydan ayrılacak olan teknenin yerine ancak kaydını önceden yaptırmış başka tekne demirleyebilecek.

Rotalar ayrılacak

Günübirlik tekneler ile mavi tur teknelerinin rotaları birbirinden ayrılacak. Önümüzdeki sezondan itibaren kimse kimseyi rahatsız etmeyecek. Bu arada tekne büyüklüklerine ve bağlanma yerindeki duruma göre kaç metrelik teknenin hangi koya girebileceği belirleniyor.

Ücret alınacak

Koylarda demirlemeye yasak geliyor. Mapa ve şamandıralara bağlanmayan teknelerden 20 bin lira ceza alınacak. Konaklama yapacak teknelerden alınacak ücret ise büyüklüğüne göre değişecek.

Atık alımı planı

Ayrıca atık alımı aktifleştirilecek. Her teknenin atık ve sintine konusu açıklığa kavuşturulacak. Bunun nasıl olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Koylarda alt yapı çalışması sürüyor. Olmayan yerlerde gerçekleştirilecek.

TURMEPA: Desteğiz

Deniz Temiz/TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar da, görev almaya hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye bunu yapmaya mecbur. Çünkü bu AB’ye üye olmak isteyen ülkelere getirilen şartlar arasında."

Burayı kaybetmeyelim

DENİZ Temiz/TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki gibi bir sistem olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Ya Göcek kaybolacak ya da buna uyacaklar. Dünyada kim hangi koya giriyorsa ücretini ödüyor. O para da oraya harcanıyor. Şimdi bizde de böyle olması için hazırlık çalışması yapılıyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Koy ve Teknelere Kota Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement