GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Mursallı Mahallesi'nden ve fabrikadan genel ve detay görüntüler
Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nihat Balkan'ın röportajı
Fabrikadan detaylar - Şarköylü üreticiler, tüccarların mahsulü ucuz alması üzerine kurdukları fabrikalarda üzüm işlemeye başladı
Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Balkan:
"Şu an işlerimiz çok güzel, iyi gidiyor, milletin malı değerleniyor, emeğinin karşılığını vatandaş alıyor"
YAKUP GÜLER - Şarköylü üzüm üreticileri, fiyatları sürekli aşağı çeken tüccarların tavrına kızarak devlet destekli kurdukları fabrikalarda ürünlerini işlemeye başladı.
Tüccarın sürekli fiyat kırmasından şikayetçi olan üzüm üreticileri 3 yıl önce Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşti. Mursalılı üzüm üreticileri daha sonra Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden teknik destek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında da maddi destek alarak üzüm işleme tesisleri kurdu.
Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nihat Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce tüccarın üzüm fiyatını değerinden aşağı çekmek istemesi üzerine kendi tesislerini kurmaya karar verdiklerini söyledi.
Tesislerin kapasitesini ve sayısını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Balkan, "Şu an işlerimiz çok güzel, iyi gidiyor, milletin malı değerleniyor, emeğinin karşılığını vatandaş alıyor. Bizim için önemli olan milletin üzümü, emeği değerlensin. Milletin cebine beş, on kuruş daha fazla para girsin" diye konuştu.
-Yılda 50 ton üzüm işleniyor
Balkan, yılda 50 ton üzüm işleme kapasitesi olan tesislerin kapasitesini 3 kat daha artırmayı planladıklarını belirterek, fabrika sayesinde bölgede istihdam da sağladıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.
Kooperatif olarak üyelerin üzümlerini piyasa değerinin üzerinde aldıklarını anlatan Balkan, "Şu anda bizim kooperatifimiz tüccardan daha yüksek ücretle alıyor mahsulü çiftçiden, üretici daha fazla para kazanıyor, ilerde kar payı da vereceğiz, o aşamaya da geleceğiz. Tesisi büyütmeye uğraşıyoruz. Şu an şarap ve üzüm suyu üretimi yapılan fabrikaya ek olarak Allah kısmet ederse ileride pekmez fabrikası ve sirke fabrikası da kuracağız. Milletin cebine daha çok para girecek" dedi.
Her yıl kapasite artırımına gittiklerini ifade eden Balkan, şöyle devam etti:
"İlk sene 5 ton, sonraki sene 40 ton bu sene de 60 ton üzüm suyu ürettik, önümüzdeki yıllarda Allah kısmet ederse 100-150 tona çıkarmayı düşünüyoruz. Maliyetli işler bu yüzden yavaş yavaş ilerliyoruz. Biz ürünümüzü, emeğimizi yok yere gitmesin diye kendi tesislerimizi kurduk. Her köye tesis kurulsun isterim, devletimiz yardım ediyor, destek veriyor. Kursunlar işletsinler, ham madde her köyde var. Sirke yapsınlar ne biliyim çok iyi bir şey kendi mallarını değerlendirsinler."
Fabrikada yönetici olarak çalışan Seçkin Budak da fabrikalar sayesinde göçün de önlendiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Kötü Tüccar Köylüyü Fabrika Sahibi Yaptırdı - Tekirdağ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?