Kosova'da 3 gün sürecek olan 'Hoşgörü ve Barış Haftası' etkinlikleri çerçevesinde Priştine'de Holokost anıtının açılışı yapıldı.
Almanya'nın Nazi döneminde Yahudilerin sistemli bir şekilde öldürüldükleri katliama verilen isim olan Holokost anıtının açılış törenine, Kosova'nın üst düzey yetkililerinin yanı sıra, Kosova'da görev yapan büyükelçiler ile dini ve diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Tören, geçmişte sinagogun olduğu Kosova başbakanlık binasının bahçesine dikilen anıt taşına, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve İsrail'in Belgrad Büyükelçisi Yossef Levy tarafından çelenkler konulması ile başladı.
Katledilen Yahudilerin hatırlanması için bir araya toplandıklarını hatırlatan Başbakan Haşim Taçi, törende yaptığı konuşmada, "Burada komünist rejim tarafından yıkılan sinagog vardı. Burada da sembolik olarak Kosova'da yüzyıllarca yaşayan Yahudilerin, Nazi Almanya kamplarında Holokost kurbanları olarak anmak üzere anıt taşını dikiyoruz. Çoğunlukta olan halk olarak bu nişaneyi dikmekte ahlaki ve siyasi yükümlülüğümüz var. Anıt taşını dikmekle Kosova'da az sayıda kalan Yahudileri de onurlandırmaktayız" dedi.
Kosova Başbakanı Taçi konuşmasında, Avrupa Birliği'nin 2. Dünya Savaşında yaşananların hiç bir zaman tekrarlanmaması için kurulmuş olduğunu hatırlattı. İsrail'in Belgrad Büyükelçisi Yossef Levy de konuşmasına başlamadan önce minarelerden işitilen müezinin sesinin, farklı dinlere sahip olan insanlar arasında saygının bir sembolü olarak görülmesi gerektiğine işaret ederek konuşmasına başladı. Yahudi halkının tarih boyunca çok zorlu ve ıstıraplı dönemlerden geçtiğini hatırlatan Büyükelçi Levy, Avrupa topraklarında Naziler tarafından gerçekleştirilen Holokost'un Yahudiler için felaketi olduğunu, bunu da dünyada hiç bir milletin unutmaması gerektiğini belirtti.
Eski Yugoslavya'da, ilk sırada Kosova ve Arnavutluk'ta Yahudilerin yerli halk tarafından korunduğunu anımsatan Büyükelçi Levy, "Bu topraklarda yaşayanlar iyi Müslüman ve iyi Hıristiyan oldukları için Yahudileri korudu ve kolladılar" dedi.
Kosova Yahudi Topluluğu Başkanı Votim Demiri de anıtın Kosova'da sayısı az kalan Yahudileri onurlandırdığını hatırlatarak, 2. Dünya Savaşı'nda 258 Yahudi'nin Alman kamplarına götürüldüğünü, çoğunun da kamplarda öldürüldüğünü belirtti.
Başbakanlık binası avlusunda Holokost anıtının açılışı yapıldıktan sonra, Kosova'daki Yahudi topluluğu Priştine'deki Yahudi mezarlığını ziyaret etti
Son Dakika › Güncel › Kosova'da Holokost Anıtı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?