Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen ´Kültür Varlıklarının Ortaya Çıkartılması ve Korunmasında Sürdürülebilirlik´ konulu panelde konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, koruma kültürünün birikim ve görgü olduğunu, Bursa´nın da bu birikim ve görgünün zirveye ulaştığı şehir konumunda bulunduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek´in de katıldığı paneli, UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin yönetti. Panel kapsamında; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Arkeoloji Araştırmaları Merkez Müdürü Prof.Dr. Hakan Mert, Mimar Oktay Ekinci, Diperimento Tarih-Sanat-Arkeoloji Stüdyosu´ndan Prof.Dr. Daniele Manacorda ve UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü´nden Prof.Dr. Christof Berns birer sunum yaptı.
Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel miras konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili sunum yapan Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Bursa´da çalışması tamamlanan 400 civarındaki koruma projesiyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Son 8 yılda yapılan restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarında özel mülkiyeti ortadan kaldırmadan, kat karşılığı ve kiralama yöntemiyle hareket ettiklerini ve sonuca ulaştıklarını belirten Vardar, Bursa´da tarihi ve kültürel mirasın bu şekilde ayağa kaldırıldığını ifade etti. Yapılan çalışmalar nedeniyle Tarihi Kentler Birliği´nin kurucu üyesi ve ilk başkanı olduklarını hatırlatan Vardar, koruma kültürünün bir birikim ve görgü olduğunu, Bursa´nın da bu birikim ve görgünün zirveye ulaştığı şehir konumunda bulunduğunu anlattı. Vardar, "Bursa, bu birikim ve görgünün yansımasını şimdi de uluslararası mirasa katmaya çalışmaktadır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi Envanterine dahil olabilmek için tüm girişimlerini tamamlamıştır. İnşallah 2014 yılında bu hedefimiz de gerçek olacaktır" dedi.
Kültür varlıklarının ortaya çıkartılması ve korunmasında sürdürülebilirliğin kamuda gelenek haline gelebilmesi için yasal mevzuatın da tam anlamıyla buna uygun olması gerektiğini ifade eden Vardar, son 10 yıllık süreçte yürürlüğe konan kanunlarla korumayı destekleyen bir anlayışın hüküm sürmesinin tesis edildiğini belirtti. Vardar, emlak vergilerinin yüzde 10 artırılmasıyla oluşturulan ek bütçenin de Bursa´ya yılda 10 milyon TL gibi ek bir kaynak sağladığını, bu kaynağın koruma kültürünün yaygınlaşmasında ateşleme rolü üstlendiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Koruma Kültürünün Zirveye Ulaştığı Şehir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?