Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, devletin inovasyon alanında çalışan şirketleri desteklediğini ve cesaretlendirdiğini belirterek, "Ancak burada Türkiye'yi öne çıkaracak olan kuşkusuz özel sektörün inovasyonu sahiplenmesi ve içselleştirmesidir. Aslında rakamlar bu anlamda umut verici, ancak kat edilmesi gereken önemli bir mesafe var" dedi.
Sabancı, Kordsa Global Buluş Ödülleri töreninin açılışında yaptığı konuşmada, Kordsa Global'in ilk kez gerçekleştirdiği etkinlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, 14 yıl boyunca Genel Müdürlük görevini üstlendiği Kordsa Global'in geldiği noktanın, uluslararası alandaki gücü ve başarılarının kendisi için anlamlı olduğunu kaydetti.
Kordsa'da katma değeri yüksek iş alanlarında büyüme projelerine ağırlık verdikleri bir yıl olan 2013'ün ardından 2014'te de karlı büyümeye devam ettiklerini ifade eden Sabancı, şunları söyledi:
"Günümüzde global ekonominin gelişimi inovasyon, inovasyonun yarattığı bilgi yolları ve bilimsel iş birliği konularına birebir bağlı hareket ediyor. İnovasyon günümüzde ekonomiyi şekillendiren, zenginleştiren en önemli kavram. Yapılan araştırmalar dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinin üretilen bilgiyle, yapılan inovasyon yatırımlarıyla doğru orantılı olduğunu ortaya koyuyor. ABD, Avrupa ve Japonya bu alanda başı çekiyor. Çin ve Güney Kore, özellikle son 10 yıldaki atılımlarını, bilimsel çalışma, yenilikçilik ve buluşçuluk sayesinde gerçekleştiriyor. Türkiye'de de rakamlar umut verici ilerliyor. Devlet inovasyon alanında çalışan şirketleri destekliyor ve cesaretlendiriyor. Ancak burada Türkiye'yi öne çıkaracak olan kuşkusuz özel sektörün inovasyonu sahiplenmesi ve içselleştirmesidir. Aslında rakamlar bu anlamda umut verici, ancak kat edilmesi gereken önemli bir mesafe var."
Sabancı, Kordsa Global'in Türk sanayisi için de bir model olduğuna inandığını anlatarak, "Kordsa Global bünyesindeki 50'den fazla araştırmacı, yenilikçi takviye çözümleri getirmek için çabalarını birleştirmektedir. Pek çok ürünü dünyanın birçok ülkesine satan Kordsa Global'i özel kılan, müşterilerine ve bulunduğu pazarlara göre ürün özelleştirmesini gerçekleştirmesidir. Bu da inovasyonun ve inovasyonun temel taşı olan Ar-Ge'nin başarısının altında yatan en önemli etken" şeklinde konuştu.
2013-2014 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye'nin 148 ülke arasında 44. sırada, iki sene önce de 59. sırada olduğunu aktaran Sabancı, global rekabetin temelinin artık Ar-Ge yatırımı ve sürdürülebilir iş süreçleri yaratma olarak görüldüğünü söyledi.
Sabancı, "Türkiye araştırma altyapısı, finansman ve destek kaynakları alanlarında güçlü bir konumda iken, özellikle insan kaynakları, özel sektör Ar-Ge yatırımları ve entelektüel sermaye konularında yeterli seviyede ilerleme kaydedememiştir" diyerek, hak edilen seviyeye ulaşabilmesi için topyekün çalışılması gerektiğini dile getirdi.
Kamu, sanayi, üniversite, sivil toplum örgütü iş birliğinin görüldüğünü belirten Sabancı, "Bugün büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki Sabancı Topluluğu olarak Ar-Ge ve inovasyon için çok doğru bir noktaya yatırım yapmaktayız. İnovasyon ve Ar-Ge, Sabancı Topluluğu'nun DNA'sında yer alan, her bir kuruluşumuzun bugününe olduğu gibi geleceğine de yön veren en önemli kavramlar. Tüm kurumlarımızla özel sektör Ar-Ge yatırımlarına tam destek verirken, Sabancı Üniversitesi ile de entelektüel sermaye ve insan kaynakları konusunda ülkemize ve toplumumuza fayda sağlama tutkusu ve heyecanı içerisindeyiz" diye konuştu.
Sabancı, Türkiye'nin, ekonomik ve endüstriyel anlamda fırsatları barındıran bir ülke olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye, yabancı yatırımcılar için gözde bir coğrafya, ancak Türkiye'nin en büyük avantajı nitelikli insan gücü ve bu insan gücünün yenilikçiliğe ve inovasyona yatkın yaratıcılık potansiyeli. Ortaya konulacak inovasyon ve Ar-Ge stratejileri Türkiye'yi hızla inovasyon liginde üst sıralara taşıyacaktır. Şirketlerin Ar-Ge'ye yönelmesi ve üniversitelerle bilimsel iş birliğini artırması şarttır. Değişime öncülük edecek güç bizde."
Kordsa Global Buluş Ödülleri'nde büyük ödülü, en fazla buluşta imzası olan Kürşat Aksoy aldı. Bunun yanı sıra Kordsa Global'e destek veren birçok kurum ve kuruluşa plaket takdim edildi. Ayrıca, Kordsa adına araştırma yapan buluşçulara da sertifika verildi.
Toplantıya, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, Kordsa Global Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kordsa Global Buluş Ödülleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?