Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Bölümü'ne ihale yoluyla tıbbi cihaz ve malzeme satan bir firmanın, ihale şartnamesinde taahhüt ettiği kalite ve standartta cihaz temin etmediği iddiası üzerine hastane yönetimi, Kasım 2009'da söz konusu firmaya ihtar çekti. Ardından da Aralık 2009'da firma hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Hastane yönetimi daha sonra firma ile 1 yıllık ihaleyi iptal etti.
Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcılığı da 21 Eylül Salı günü operasyon düğmesine bastı. Konya, Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekleştirilen operasyonda, ihaleyi alan firmanın gerçek sahibi olduğu ortaya çıkan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Bölümü öğretim Üyesi Prof.Dr. U.Y., Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nde Sağlık İşleri Müdürü olan eşi N.Y., ile birlikte 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan SGK Sağlık İşleri Müdürü N.Y. ile birlikte 12 kişi polisteki ifadesinin ardından Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla serbest bırakıldı.
YARDIMA MUHTAÇ HASTALAR İÇİN PARASIZ YAPTIRMIŞ
Prof.Dr. U.Y.'nın gerçek sahibi olduğu firmanın ise hastaneye sattığı platinleri, bir torna atölyesinde yaptırdığı ortaya çıktı. Prof.Dr. U.Y.'nin ihale şartnamesinde belirtilen platinlerin orijinallerini torna atölyesine götürerek, işyeri sahibine yardıma muhtaç hastalara takacağını belirtip, hayır amaçlı denilerek ücretsiz yaptırdığı saptandı. Soruşturma sırasında torna atölyesinde kaç platinin yapıldığı belirlenemedi.
BAŞHEKİM: HANGİSİ TORNACIDA YAPILMIŞ BELLİ DEĞİL
Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Hamdi Arbağ, firmadan 80 cihaz alındığını belirtti. Ameliyatlar sırasında cihazlarda kırılmalar meydana geldiği için durumun fark edildiğini belirten Arbağ, "Cihazlarda kırılmalar oluşunca, biz cihazların istenilen şartlarda olmadığını belirtip, şirketle bağlantımızı kestik. Şu ana kadar 31 milyar bedelle 80 adet firmadan cihaz alınmıştı. Bunların hangisinin torna atölyesinde yapıldığı belli değil. Durumun ortaya çıkmasının ardından biz 80 hastamıza ulaştık. Bunlardan sadece 3 hastada erken komplikasyon vardı. Diğer hastalarımızda sürekli kontrol altımızda olacak" dedi.
Sorgusu tamamlanan Prof.Dr. U.Y. ile birlikte toplam 4 kişi, bugün Konya Numune Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Prof.Dr. U.Y., sağlık kontrolü için beklediği sırada kendisini görüntüleyen kameralara dönerek, "Çekin çekin bitsin bu iş. Çektiniz mi bitti mi?" diye konuştu. Şüpheliler sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, geçen yıl Prof.Dr. U.Y., hakkında Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) talimatı üzerine yıllık yaklaşık 350 kutu ilaç karşılığı, 6 bin 300 euro değerinde medikal malzeme aldığı iddiası ile soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın ise halen devam ettiği belirtildi.
İhsan YALÇIN/ KONYA/ DHA
Son Dakika › Güncel › Konya'da Hastalara Takılan Platinlerin Tornacıda Yaptırıldığı Ortaya Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?