Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da, özellikle Çölyak hastaları için, 'Gluten' adlı protein maddesi bulunmayan karabuğday üretilecek. Ülkemizde ilk kez üretilecek olan karabuğdayın tohumu ise Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü'nde üretiliyor.
Gıda Tarım ve Hayvançılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ve Konya'da faailyet gösteren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü, özellikle Çölyak hastalarının bulmakta güçlük çektiği karabuğday için çözüm üretti. Araştırma Enstitüsü, bugüne kadar ithal edilen ve kilosu 8 ila 30 lira arasında satılan karabuğdayın tohumunu üreterek, ülkemizde de yetişmesine katkı sağlayacak.
Karabuğday'ın ağırlı olarak Konya'da 'Aktaş' ve 'Güneş' adında üretileceğini belirten Karabuğday Proje Koordinatörü Ahmet Güneş, bitkinin en önemli özelliğinin gluten maddesinin bulunmaması olduğunu söyledi. Ülkemizde istatistik bilgi olmamasına rağmen, yakın zamanda 80 kişiden 1'inde çölyak hastalığının baş göstereceğinin tahmin edildiğini ifade eden Güneş, şunları söyledi:
"Gluten proteini barındırmadığı için insanlarımıza diyette alternatif sunmakta. Bu ürün buğdayla karıştırılmakta, ürünün familyası bizim şu an için kullandığımız ekmek ve makarna gibi ürünlerde bulunmamakta. Çölyak hastalığı yanında, bitkinin yeşil kısmında sap ve yapraklarında rutin maddesinin bulunması kalp damar hastalıklarında ve kanser tedavisinde kullanılan en önemli tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır."
Karabuğdayın üretimi için 100 çiftçiye 6 gün boyunca üretimle ilgili eğitim verileceğini anlatan Ahmet Güneş, eğitimlerin ardından çiftçilerin üretime başlayacağını kaydetti.
Güneş, karabuğday üretiminin ülkemizde başlamasıyla ithalatın önüne geçileceğini sözlerine ekledi. - Konya
Son Dakika › Güncel › Konya'da, Çölyak Hastaları İçin 'Karabuğday' Üretilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?