Konkordato Nedir? Konkordato ile İflas Arasındaki Fark Nedir? - Son Dakika
Güncel

Konkordato Nedir? Konkordato ile İflas Arasındaki Fark Nedir?

Konkordato Nedir? Konkordato ile İflas Arasındaki Fark Nedir?

Son dönemde sık sık gündeme gelen ve şirketlerin birer birer ilan ettikleri konkordato nedir? Konkordato neden uygulanır?

11.09.2018 15:52  Güncelleme: 09:52

KONKORDATO NEDİR?

Batık durumdaki şirketlerin borçlarını ödeyebilecekleri şekilde alacaklılarıyla aralarında yaptıkları anlaşmaya denir. amacı, elinden gelmeyen nedenlerle işi kötüye giden, dürüst borçluları koruyabilmek için kabul görmüş bir hukuki çözümdür.

KONKORDATO NASIL YAPILIR?

Türkiye'de , iflas ertelemenin aktif hale geldiği 12 yıldan bu yana neredeyse pek kullanılmamış bir uygulama. Bunun nedeni ise konkordatonun zor ve riskli oluşu. Mali zorluk çeken şirket, icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas erteleme süresinin 1 yıl olmasına karşılık, konkordatonun süresinin 3 ay olması nedeniyle kolaylık sağlayan konkordatoda, atanan komiser ile masaya oturuluyor ve alacaklılara yapılan teklifte borcun bir miktarından feragat etmeleri talebinde bulunuluyor. Alacağının üçte ikisini temsil eden alacaklı kişi ve kurumlar, teklifi kabul ettikleri durumda mahkeme konkordato ilan ediyor. İlan edilen kararın tasdikini ise ticaret mahkemeleri yapıyor. Ticaret mahkemesi kararı tasdiklediğinde ise borçlar belirlenen sürelerde ödeniyor. Fakat, mahkeme kararı tasdik etmediği durumda şirket direkt olarak iflas kararı veriyor.

ÖZEL KONKORDATO NEDİR?

Şirket sahibinin elinde olmayan sebeplerle ekonomik durumunda meydana gelen sıkıntının üzerine borcunun tamamının ödenmesi talep edildiğinde, borçlarının tamamını ödeyemeyecek duruma gelecek. Çeşitli nedenlerle borçlarının tamamını ödeyemeyen iyi niyetli borçlular için kabul görmüş konkordato ile borçlu, haciz ve iflastan kurtulur. Bahsedilen resmi konkordatodur ve bunun bir de özel olanı vardır.

Özel , alacak miktarında indirim veya süre verilmesi şeklinde yapılır ve yapılan özel konkordato tamamen alacaklılar ve borçlular arasında yapılır. Resmi konkordatodan farklı olarak da, özel konkordato alacaklıyı bağlamaz ve resmi organların hiçbirinin katılımı söz konusu dahi değildir.

KONKORDATO İLE İFLAS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

'nun iflasa göre en büyük farkı zor uygulanıyor olması ve iflas riskinin daha yüksek olmasıdır. KHK ile iflas erteleme talepleri 1 Ağustos'da yasaklandı ve son 12 yılda neredeyse hiç uygulanmayan konkordato tekrar işleve girdi.

KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKETLER NELER?

Batık durumdaki şirketlerin borçlarını ödeyebilecekleri şekilde alacaklılarıyla aralarında yaptıkları anlaşma olan 'yu ilan eden şirketler:

Gilan : Mücevher alanında kendini var etmiş firma 03.09.2018 tarihinde konkordato ilan etti.

Hotiç : 80 yıllık ayakkabı markası, 31.08.2018 tarihinde konkordato ilan etti.

Keskinoğlu : Gıda firması Keskinoğlu ise 12.06.2018 yılında konkordato yaptı.

Remoil : akaryakıt dağıtım şirketi olan Remoil, 02.08.2018 yılında konkordato yaptı.

Makro Market : 27.10.2017 tarihinde konkordato yaparken: Mendo İç Giyim, Dizayn Boru, Euronet Car Rental, Aker İnşaat, Om-Ar Tekstil, Nalpas Gıda, Efecan Tekstil, Smach Gıda diğer konkordato ilan eden şirketlerdir.

Son Dakika Güncel Konkordato Nedir? Konkordato ile İflas Arasındaki Fark Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement