İzmir Konak Belediyesi'nin 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği "Atatürk ve Kadın" söyleşisine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Cumhuriyet eğer bir kadın devrimiyse, kadın arkadaşlarıma, kadın dostu erkek arkadaşlarıma ve gençlere çok ciddi sorumluluklar yükleniyor" dedi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise "Tüm kadınların, haklarını sonuna kadar korumaları için onların her zaman yanında olmaya, kadın dostu bir belediye olarak hizmetlerimize devam etmeye kararlıyız" diye konuştu.
Konak Belediyesi, 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ege Kadın Buluşması Platformu ve Yaşar Üniversitesi iş birliğinde, "Atatürk ve Kadın" söyleşisi düzenledi.
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde bugün yapılan etkinliğe Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'la birlikte söyleşinin konukları CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Avukat Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Konak Belediye Meclisi üyesi Esra Yılmaz Keskin, söyleşinin moderatörü Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, CHP Kadın Kolları MYK üyesi Ayten Gülsever, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, CHP İzmir İl ve Konak İlçe yöneticileri, CHP İzmir İl ve Konak İlçe Kadın ve Gençlik Kolları başkan ve üyeleri, Konak Belediyesi meclis üyeleri, kadın sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri ile muhtarlar katıldı. Söyleşiyi izleyen kadınlar, konuşmacıları ayakta alkışladı.
BATUR: "HİZMETE DEVAM ETMEYE KARARLIYIZ"
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara verdiği önem ve değerin altını çizerek başladı ve Türk kadınının, Avrupa'daki pek çok ülkeden yıllar önce seçme ve seçilme hakkını almış olmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Batur şöyle konuştu:
"Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, kadını siyasi ve sosyal hayatın bir parçası yaptığı 5 Aralık 1934 tarihinden 11 yıl sonra İtalya ve Fransa, 36 yıl sonra ise İsviçre, kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdi. Bu da Atatürk'ün kadına verdiği önem ve değerin yanı sıra, toplumun yarısını oluşturan kadınların iradeleri dışında gerçekleşecek bir seçimin asla o toplumun tamamının iradesini göstermeyeceğini çok iyi anlamış bir lider olduğunun en güzel göstergesidir. Bugün Türk kadını hem hukuki, hem Medeni Kanun, hem toplumsal hak ve sorumluluklar, hem de statü anlamında erkeklerle eşit haklara sahip olmalarına karşın hala hor görülmekte, dışlanmakta ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekte. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve hak gaspları katlanarak artmakta. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Belediye olarak, belediye başkanı olarak, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tüm kadınların, haklarını sonuna kadar korumaları için onların her zaman yanında olmaya, kadın dostu bir belediye olarak hizmetlerimize devam etmeye kararlıyız."
"KADINLARLA BERABER KAZANACAĞIZ"
İstanbul Sözleşmesi'nin önemini vurgulayan Başkan Batur, kadınlara inanan, kadınların toplumdaki yerinin hak ettikleri yere gelmesini sağlayacak, iktidara geldikten sonraki bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden hayata geçirecek bir iktidarın yakın olduğunu söyledi. Başkan Batur konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
"Biliyorum ki kadınlarımız cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyecek. Bunları elinden almak isteyen cehaletle her şartta mücadele edecek ve direnecek. Kadın dostu bir belediye olarak, Konak'ta gerek kadın muhtarlarımızla, kadın sivil toplum örgütlerimizle işbirliklerimiz kapsamında kadının toplumdaki ve iş hayatındaki yerlerini güçlendirmeye yönelik çok iyi projeler geliştiriyoruz. Kurduğumuz Kadın Kooperatifimizle, kadınların yararlandığı semt merkezlerimizle her zaman kadınların yanındayız. Kadınların daha çok söz sahibi olduğu, yönetimde daha fazla yer aldığı bir Türkiye özlemiyle kadınlar kazanacak, diyorum. Kadınlarla, gençlerle beraber kazanacağız."
KILIÇ: "TÜRKİYE'Yİ AYDINLIK BİR GELECEĞE KAVUŞTURACAĞIZ"
Açış konuşmasının hemen ardından başlayan söyleşinin moderatörlüğünü YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker üstlendi. İlk konuşmayı yapan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, konuşmasında mesleki ve siyasi hayatındaki tecrübelerini kadın mücadelesi üzerinden anlattı. Erdan Kılıç, toplumu aydınlık geleceğe kadınların ulaştıracağını vurgulayarak, "Atatürk çok öngörülü bir lider. Bizi de 'kız çocukları okumalı' diyen bir liderin önderi olduğu aileler büyüttü. Kurtuluş Savaşı'nda her ne kadar hep erkeklerin adı anılsa da esas mücadeleyi kadınlar nasıl vermişse şimdi de karanlıktan kurtuluş mücadelesi veriyoruz. Biz kadınlar olarak topla, tüfekle değil, yüreğimizle bu mücadeleyi vereceğiz ve bu ülkeyi aydınlık bir geleceğe kavuşturacağız" dedi.
"EŞİT TEMSİL İSTİYORUZ"
İktidara gelir gelmez İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlüğe koyan imzayı atacaklarını belirten Sevda Erdan Kılıç, kadın dayanışmasının önemini vurguladı. Kılıç, kadın ve erkeğin eşit temsil edilmesi gerektiğini ifade ettiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Erkekler bir mücadele ediyorsa kadınlar on mücadele etmek zorunda kalıyor. Dünyada kadın olmak zor ama Türkiye'de kadın olmak daha da zor. Bütün görevler sizin sırtınızda. Milletvekili, avukat, doktor, mimar olmanız hiçbir şeyi değiştirmiyor. Bu coğrafyanın verdiği bütün sorumlulukları taşımaya ve uygulamaya devam ediyorsunuz. Biz, Genel Başkanımızın öncülüğünde, kadın milletvekillerimizle birlikte bir kanun teklifi hazırladık ve meclise teslim ettik. Ne bir eksik, ne bir fazla, biz TBMM'de eşit temsil istiyoruz. Az önce Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur da söyledi, bir parçanın iki yarısıyız. O yüzden umarım bir sonraki yıldönümünde burada, İzmir'i temsil eden çok daha fazla kadın milletvekiliyle bir araya geliriz ve hepimiz onları birlikte alkışlarız."
GÜZİZAR BİÇER KARACA: "OMUZ OMUZA VERECEĞİZ"
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Avukat Gülizar Biçer Karaca da kadınların siyasette verdikleri mücadeleyi anlattığı konuşmasında eşit temsiliyet vurgusu yaptı. Karaca şöyle konuştu:
"Cumhuriyet eğer bir kadın devrimiyse, bu salonda bulunan kadın arkadaşlarıma ve kadın dostu erkek arkadaşlarıma, genç arkadaşlarıma çok ciddi sorumluluklar yükleniyor. Tıpkı ilk kadın milletvekilimiz, okuma yazma bilmeyen milletvekili olarak parlamentoya gelip bir ayda okuma yazma öğrenerek milletvekilliği yapan Satı Kadın gibi. Tıpkı Gördesli Makbule gibi, Şerife Bacı gibi, kadınların Cumhuriyetin ikinci yüzyılını demokrasi ile taçlandırmak için yola çıkma zamanı. O yüzden hep birlikte ayağa kalkacağız, omuz omuza el ele vereceğiz. 2023'te cumhuriyetin 100. yılından ikinci yüzyılına adım atarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e olan minnet ve şükran borcumuzu, onun devrimlerini ilke kabul etmiş, onun hedefini hedef seçmiş bir cumhurbaşkanını, 13. cumhurbaşkanını Çankaya Köşkü'ne hep birlikte oturtacağız"
KESKİN: "KADIN EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ"
Konak Belediyesi Meclis Üyesi Yüksek Mimar Esra Yılmaz Keskin ise "Kadının eğitiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın okuryazarlığının yüzde yüz olmasının ilk hedefimiz olması gerektiğini, İstanbul Sözleşmesi'nin bir an önce tekrar gündeme alınması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kadınlara eğitimde fırsat eşitliğinin olması gerektiğini düşünüyorum. Umuyorum ki; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında ilk bunları sağlayacağız" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Konak'ta Atatürk ve Kadın Söyleşisi Yapıldı. Gülizar Biçer Karaca: 'Cumhuriyet Bir Kadın Devrimiyse Kadınlara Büyük Sorumluluklar Yükleniyor' (M.A) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?