Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanı Tülay Tuğcu'nun bir suikasta kurban girmesini de içeren "senaryo" iddiası bir süre önce yoğun tartışmalara neden olan Hudson Enstitüsü, ABD'nin Irak'taki varlığının, ikili ilişkilerde "kriz" yarattığını öne sürerek "Türkiye-ABD ittifakı tehlikede" olduğunu savundu.
ABD'nin düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsünce gözden geçirilen bir rapor ise, Irak'ın parçalanmasının, büyük bir olasılıkla Türk askerlerinin Kuzey Irak'a girmesine neden olacağını iddia ederken "Bu, ABD-Türkiye ittifakına öldürücü darbe vurabilir" ifadesi kullanıldı.
Bu arada, AKP'nin yükselişine de dikkat çekildiği raporda "Kemalist siyasi modelinin etkinliğinin, Anadoludan gelen siyasi liderler ve işadamlarının artan siyasi nüfuzunu yansıtan diğer bir eğilim tarafından zayıflatıldığı" savlarına yer verildi.
Hudson Enstitüsü, "ABD, Türkiye'yi kaybediyor" isimli raporunun, gözden geçirilerek "ABD ve Türkiye: Bir İttifakın Sonu Mu?" başlığı ile uluslararası güvenlik konularında uzmanlaşmış Survival dergisinde yayınlanması üzerine yaptığı açıklamada raporun içerdiği politika önerilerinin AKP'nin seçimlerde elde ettiği zaferinden sonra özellikle anlam kazandığını kaydetti.
"TÜRKİYE'NİN YENİ SİYASİ DEMOGRAFİSİ"
Raporun "Türkiye'nin Yeni Siyasi Demokrafisi" başlıklı bölümünde Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin gündemini belirleyen iktidardaki elitlerin siyasi alanda hala önemli bir etkisinin olmasına karşın onlara rakip "yeni güç merkezleri"nin ortaya çıktığına dikkat çekildi.
"Kemalist siyasi modeli"nin ortadan kaldırılmadığını ve onun "ateşli şampiyonu" olan ordunun tutumu nedeniyle yok olmayacağı" görüşüne yer verilen raporda buna karşın bu modelin etkinliğinin, Anadolu'dan gelen siyasi liderler ve işadamlarının artan nüfuzunu yansıtan "başka bir eğilim" tarafından "zayıflatıldığı" öne sürüldü.
Raporda laiklerin aksine yeni elitlerin Kemalizm'den farklı olan, Osmanlıların toplum kavramına ilgi duydukları öne sürülürken de İslamcıların şimdiye kadar, Kemalizme bir alternatif oluşturan görüşlerini dile getirmek konusunda dikkatli davranmalarının, kalıbı kıran bir millet ve devlet idaresi modeline kavuşma konusunda ciddi olmadıkları anlamına gelmediği vurgulandı.
ABD'nin, Irak'taki varlığının ikili ilişkilerde "kriz" yarattığını öne süren Hudson Enstitüsü, Irak savaşının ülkede yol açtığı, Kerkük gibi ciddi sorunlara dikkat çekerek Irak'ın parçalanması olasılığının dışlanılamayacağını savundu.
Hudson Enstitüsü, Türklerin böyle bir sonuçtan neden korktuklarını değerlendirirken Irak'ın parçalanmasının, "Türkiye'nin kendi Kürtleri ve Türkiye'nin kendi toprak bütünlüğü için olası etkilerinin, Türkiye'nin ABD'den uzaklaşmasında ana faktör olduğu" yorumunu yaptı.
Bunun sonucunda Türkiye'de ortaya çıkan Amerikan karşıtlığının, kamuoyu yoklamaları, önde gelen elitler ve liderlerinin açıklamaları, askerlerin beyanları ve basının haber ve yorumlarından net bir biçimde anlaşıldığını belirten Hudson Enstitüsü, ABD'ye tepki gösterenlerin arasında uzun bir süreden beri ABD ile yakın ilişkiyi savunanların da bulunmasının, durumunu daha da ciddi haline getirdiğini öne sürdü.
-"TÜRKLER DIŞ POLİTİKA SEÇENEKLERİNİ DEĞERLENDİRMEYE BAŞLADI"-
Birçok Türk gibi bazı üst düzey Türk dış politika uzmanlarının, Türkiye'nin bölünmesinin ABD'nin gündeminin bir parçası olduğuna inanmalarının sorununun ciddiyetini daha da artırdığına işaret edilen açıklamada şöyle devam edildi:
"Bu tutumların ve ABD-Türkiye ittifakının kırılması olasılığı, (Türkiye'nin üyesi olduğu) NATO açısından, (Türkiye'nin adaylık başvurusunu değerlendiren) AB açısından ve Türkiye'deki sivil-askeri ilişkiler ve Türkiye'nin gelecekteki stratejik yönelişi açısından ciddi etkileri var çünkü Türkler, Rusya, İran ve Suriye gibi devletlerle ortaklıkları içeren dış politika seçeneklerini değerlendirmeye başladı."
-"IRAK'IN PARÇALANMASI İTTİFAKA ÖLDÜRÜCÜ DARBE VURABİLİR"-
Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Rajan Menon ve Hudson Enstitüsü uzmanlarından S. Enders Wimbush tarafından kaleme alınan raporda Türkiye ile ABD arasındaki ittifakta "ciddi" bir sorun yaşandığı öne sürüldü.
Irak sorununun çözümü için Türkiye-ABD işbirliğinin esas olduğu savunulan raporda Irak'ın parçalanmasının büyük bir olasılıkla Türk askerlerinin Kuzey Irak'a girmesine neden olacağını iddia edilirken de "Bu, ABD-Türkiye ittifakına öldürücü darbe vurabilir ve Türkiye'nin NATO'dan çıkmasına yol açabilir bile" iddiasına yer verildi.
Raporda "Türkiye'nin dış politika seçeneklerinin bazılarının ABD'ye olan bağımlılığının azaltılmasını, Washington'dan uzaklaşılması ve ABD'nin rakipleri ile bağlarının derinleştirilmesini içerdiği" savına yer veriliyor.
İttifakın geçerliliğinin devamını sağlamak için adım atmanın en akıllıca olacağı vurgulanan raporda her iki ülkenin iyi bilinmeyen tehlikelere etkin bir biçimde karşı koyabilmeleri için ittifaka ihtiyaçları olduğu ifade edildi. (ANKA)
Son Dakika › Güncel › Komplocu Enstitü'den Yeni İnciler... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?