Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde 2500 metre rakımlı Akdağ'da yaşayan yılkı atları, bölgeye ayrı güzellik katıyor. Kesin sayıları bilinmeyen yılkı atları Kocayayla'da özgürlüğün tadını çıkarırken, doğa severler ve fotoğrafçılar onları izlemek için bölgeye geliyor.
Sandıklı'nın güneydoğusunda Sorkun Köyü'nden geçen yolla ulaşımı sağlanan Akdağ'ın 1600 metre yüksekliğinde bulunan Kocayayla'da yılkı atları, yaban hayatın parçası konmunda. Yılkı atları, ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki Kocayayla'ya ayrı bir güzellik katıyor. Yöre halkının yaşlandıktan sonra doğaya saldığı atların çiftleşmesiyle üreyen yılkı atları, doğa severlerin ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Gruplar halinde dolaşan yılkı atlarını yalnızca uzaktan izleyenler onların fotoğrafını çekip, 4 nala koşuşturmasını izliyor. Sayıları kesin olarak bilinmeyen ve koruma altında olmayan yılkı atları gruplar halinde dolaşarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
"ATLAR TÜRK KÜLTÜRÜNDE ÖZGÜRLÜK DEMEK"
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Şemseddin Ziya Dağlı, önceki yıllarda Kırgızistan'a gittiğini hatırlatırken, şunları söyledi:
"Kırgız atları meşhur. Orada da Tanrı Dağları'nda yılkı atlarını koşarken görmüştüm. Onların da fotoğrafını çekmiş, filme almıştım. Bir an orayla da mukayese ettim. Atlar Türk kültüründe özgürlük demek. Atlar, insanlara sadık hayvanlar olduğu için bizim dostlarımız. Anadolu'ya gelene kadar göçebe bir toplumduk. O yüzden atları özellikle seviyoruz."
"BU ARAZİNİN SÜSÜ BU ATLAR"
Atların doğada özgürce dolaşmasından mutlu olduğunu aktaran Şemseddin Ziya Dağlı, şöyle dedi:
"Doğada bu yılkı atlarının yanı sıra geyikler, ceylanlar da özgürce dolaşsa kimse bunlara dokunmasa ne güzel olurdu. Koskocaman bir arazi, doğa. İşte bu arazinin süsü bu atlar. Ben aynı zamanda ressam ve ebru sanatçısıyım. Atlarla bu yüzden direkt ilişkimiz var. Bizim ebru sanatında kullandığımız fırçaların kılları, at kuyruğu ve yelesinden üretiliyor. Bu fırçalar sert ve kalın olur. Her bir kıl bir zerre boyayı tutar. Ebruda bu yüzden başka fırça kullanılmaz. Resim sanatında da atları bolca çiziyoruz. Resmediyoruz. At, anatomisi en güzel ve en düzgün hayvandır. Bu yüzden atları böyle doğa içersinde görmek, fotoğraflamak da benim için güzel." - Sandıklıafyonkarahisar
Son Dakika › Güncel › Kocayayla'nın Özgür Sürüleri: Yılkı Atları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?