Kocaeli İtfaiyesi'nden Toz Patlaması Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Kocaeli İtfaiyesi'nden Toz Patlaması Eğitimi

Kocaeli İtfaiyesi\'nden Toz Patlaması Eğitimi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi 'Endüstriyel Tesislerin Toz Patlamasından Korunması' konulu eğitim gerçekleştirdi.

20.02.2018 11:40

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Endüstriyel Tesislerin Toz Patlamasından Korunması hakkında eğitim düzenledi. Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve PULSE Firmasının ortaklaşa gerçekleştirdiği eğitimde, günlük hayatımızda gözle dahi göremediğimiz ancak birikmesi sonucu patlamalarla kendini gösteren tozlar hakkında bilgiler verildi.

1700 PERSONELE EĞİTİM

Eğitme İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Necmi Özdemir, PULSE Mühendislik kurucu ve Genel Müdürü Onur Akgün ve Proses Güvenliği Yöneticisi Zeynep Çiftçi, Sakarya ve Kocaeli İtfaiye personeli katıldı. İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara programdaki konuşmasında "İtfaiye olarak günde ortalama 10 olaya müdahale ediyoruz. İstatiksel olarak olaylarda azalma görüyoruz. Bunu da eğitimlerin ve önlemenin sağladığını düşünüyoruz. Bugüne kadar bin 700'e yakın itfaiyecimize temel itfaiyecilik eğitimi verdik. Bu eğitimlerde iyi eğitimli fedakar personelimizin payı var. Biz bilginin paylaştıkça büyüyeceğine inanan bir ekibiz. Bu kapsamda bugünde bu eğitimi gerçekleştiriyoruz" dedi.

TOZ PATLAMASI NASIL OLUŞUR

Pulse Firması yetkilileri ve KOÜ öğretim üyesi konuyla ilgili sunum yaptılar. Eğitimde toz patlamasının ortaya çıkış nedenleri ve alınacak tedbirler hakkında bilgiler verildi. Toz patlaması, havada asılı ince tozların ani olarak yanması sonucu oluşan yüksek basıncın ortama çok hızlı bir şekilde yayılması olarak tanımlanıyor. Toz patlamasını meydana gelebilmesi için yanıcı madde, kapalı alan, oksijen, tutuşma kaynağı ve asılı halde toz olması gerekiyor.

ÖNLEYİCİ TEDBİR

Patlamayı önleyici güvenlik tedbirleri patlayıcı karışımlar uygun şartların oluşmamasını amaçlarlar. Fakat çok sayıda tutuşma kaynaklarının tamamının engellenmesi her zaman mümkün değildir. Bu yüzden patlamadan kaynaklı oluşacak hasarların minimize edilmesi için koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Endüstriyel tesisler patlamanın sonuçlarına karşı çalışanların güvenliği sağlanacak ve üretime hızlıca tekrar devam edecek şekilde her zaman korunmalıdır. Patlama tahliyesi ve patlama sönümleme sistemleri sayesinde uygun maliyetli patlama güvenliği sağlanmış olunuyor.

PATLAMA VE TUTUŞMA KAYNAKLARI

Patlayıcı bir atmosfer sıcak bir yüzeyle temas ederse tutuşma gerçekleşebiliyor. Sadece sıcak yüzeyler değil, sıcak yüzeyle temas halindeki toz katmanı veya yanıcı bir madde de patlayıcı atmosferler için tutuşma kaynağı olarak davranabiliyor. Herkesin kolayca aklına gelen radyatörler, kurutucu kabinler, ısıtma kangalları gibi sıcak yüzeylere ilaveten mekanik prosesler de tehlikeli sıcaklıklara sebep olabilirler. Bu mekanik prosesler mekanik enerjiyi ısı enerjisine çeviren ekipman veya komponentleri içerirler. Her türlü balatalı kavramalar, rulmanlar, salmastralar yeteri kadar yağlanmadıklarında tutuşma kaynağı olabilirler. Dönen parçaların sızdırmaz mahfazalarına yabancı parçaların girmesi ya da aksın kayması durumunda sürtünmeden kaynaklı sıcak yüzeyler de oluşabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli İtfaiyesi'nden Toz Patlaması Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement