Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Dr. Orhan Koç,
"Ortalama yaşam beklentisi, Dünya Sağlık Örgütü'nün bizim için 2023'lerde koyduğu hedefi, bugün başarmış bulunmaktayız" dedi.
Koç, bu yıl ilki gerçekleştirilen "Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, şuan da hekim seçme özgürlüğünün bulunduğunu belirterek, anne ve bebek ölüm dramının yaşanmadığını, bebek ölümlerinin ciddi şekilde azaltıldığını söyledi.
Eski dönemde kızamık vakalarının yaşandığını ancak bu hastalığın bugün duyulduğunda insanların şaşırdığını ifade eden Koç, sağlık hizmetlerine ulaşımın yaygın şekilde gerçekleştiğini kaydetti.
Koç, sağlık hizmet sunumunda verilen hizmet kalitesinin artmasıyla beklentilerin de arttığını dile getirerek, sağlıklı gelişmişlik parametrelerinden birinin de bebek ve anne ölümleriyle ortalama yaşam beklentisi olduğunu bildirdi.
"Ortalama yaşam beklentisi, Dünya Sağlık Örgütü'nün bizim için 2023'lerde koyduğu hedefi, bugün başarmış bulunmaktayız" diyen Koç, doğan her bebeğin ortalama 74 yıl yaşamasının tahmin edildiğini anlatan Koç, bunun sebebinin genç nüfus ölümlerinin engellenmiş olmasından kaynaklandığını belirterek, "Bugün ülke olarak genç bir nüfusa sahibiz. Ancak biliyoruz ki, 2030-2050 yıllarında yaşlanan bir nüfus olacağız. Yaşlanan bir nüfusun ciddi anlamda sorunları vardır. Bu nedenle sağlık politikalarımızı buna göre revize ediyoruz. Bugün Avrupa'nın yaşadığı belki 10-20 yıl sonra ciddi manada yaşayacağımızı biliyoruz. Ne yaparsanız yapın hastalanan bir nüfus var. Ölümlerin 3'de 1'i kanser hastalığından, 3'de 1'i de kalp hastalıklarınından, diğer 3'de 1'lik kısımda diğer sebeplerden dolayı ölüyor. Bu nedenle hastanelerdeki yatış sürelerini kısaltmak, kişisel hastaneye olan ihtiyaçları kısaltmak, kendi sağlıklı ortamlarında ailesiyle birlikte yaşamalarını sağlamak açısından evde sağlık hizmetlerini başlattık" diye konuştu.
-"Türkiye'ye has bir model"-
Türkiye'deki evde sağlık hizmeti sunumunun kendine has bir model olduğunu ifade eden Koç, ülkenin her yerinden bu ihtiyacı olan herkese aradığı zaman ulaşıldığını kaydetti.
Koç, Hollanda'ya yaptıkları ziyarette sadece evlerdeki yatalak hastalarla sohbet etmek için gönüllülerin eğitildiğini gördüklerini belirterek, Türkiye'de de gönüllüler yetiştirilmesinin önemli olduğunu anlattı.
Şu anda kalabalık aile yapısı bulunmasından dolayı söz konusu duruma çok ihtiyaç duyulmadığını dile getiren Koç, "20-30 yıl sonra bunlar bizim için sorun olacağını biliyoruz. Bu sempozyumlardaki amacımız, ilde arkadaşlara bu meseleleri tekrar masaya yatırılması ve kaynakların etkin kullanılması açısından iyi bir koordinasyon yapılmasıdır" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de "kurumsal bakım" için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, kurumsal bakımdan yerinde bakıma geçişle ilgili bakanlık olarak çalıştıklarını söyledi.
-"Aile şefkati kurulması çok zor"-
Çiftçi, kurumsal bakımda memnuniyetin zor olduğunu dile getirerek, "Çünkü insanlar evinden veya yaşadığı alandan alınıyor. Siz ne kadar dört dörtlük hizmet sunarsanız sunun, o aile şefkatini kurmanız çok zor. En iyi personelle çalışsanız bile çok zor. Mevcudu koruyacağız, bunları iyileştirmeye çalışacağız ama yeni kurulan bakım merkezleri çok daha azalacak. 2013 yatırımlarımızda böyle yer alıyor. Gelecekte yerinde destek ağırlık kazanacak" ifadelerini kullandı.
Hayatının son döneminde bulunan insanların bakımları, sağlıkla ilgili engelli ve yaşlılarla ilgili raporlama sistemlerinin yeniden ele alındığını belirterek, çalışmaların bütün bunların değişeceğini gösterdiğini anlattı.
Kişiye rehberlik ile birçok konudaki detayda Sağlık Bakanlığı'yla ortak çalıştıklarını vurgulayan Çiftçi, çalışmaların kısa süre sonra kamuoyuyla paylaşılabilecek konuma geleceğini bildirdi.
Muhabir: Kadir Yıldız
Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ
Son Dakika › Güncel › 'Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?