Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi yılın ilk birleşimi için toplandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Birinci Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.
Yapılan yoklamanın ardından yazılı soru önergeleriyle devam eden toplantıda söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, Birecik'te emekliliklerine kısa bir süre alan 4 çalışanın işine büyükşehir belediyesi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden telefonla son verildiğini iddia etti.
Kızıldamar, "Gündem maddelerine geçmeden önce Birecik'te bir mağduriyeti, bir olumsuzluğu meclisteki arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Birecik'te itfaiye memuru olarak çalışan Yaman Megit, 93'te işe girmiş. Emekliliğine 4 yıl var. Ahmet Nuri Şahin, emekliliğine 4 yıl var. Bu da yine 93 girişli. İsmail Sarıkaya yine 93 girişli, emekliliğine 10 yıl var. Derviş Sarıkaya emekli edilmesine 4 yıl var. Sebze halinde işçi kadrosunda. Çalışan arkadaşlarımız bunlar, kadrolu olarak çalışan arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımıza geçen Perşembe günü Belediye Sendikası Başkanı arkadaşları arıyor. Arkadaşlara işlerine son verildiğini, ilk üç arkadaşımız itfaiye eri olarak çalışıyor. Yani Yaman Megit, Ahmet Nuri Şahin, İsmail Sarıkaya itfaiye eri olarak kadrolu çalışan arkadaşlar. Derviş Sarıkaya da sebze halinde çalışıyor. Arkadaşlar aranıyor. Urfa'ya çağrılıyorlar. Kıdem tazminatlarının hesaplanacağı, işlerine son verildiği yönünde kendilerine bilgi veriliyor. Bugün tekrar yapılan görüşme sonucunda işlerine son verildiğini ve yetkili birime Birecik İtfaiye Amirliğine yazılarının gittiği söyleniyor. Emekliliğine 4 yıl, 6 yıl, 10 yıl kalan arkadaşlarahiçbir gerekçe bildirilmeden, daha önce hiçbir uyarı yapılmadan aranarak işlerine son verildiği söyleniyor büyükşehir belediyesi tarafından" diye konuştu.
KIZILDAMAR: BİR ARKADAŞIMIZ DA CEYLANPINAR'A SÜRGÜN EDİLDİ
İddiasını başka bir örnek vererek sürdüren Kızıldamar, "Yine bir arkadaşımız daha var. Muhittin Kaya isimli arkadaşımız da daha önce Birecik'te mezarlık müdürlüğünde kadrolu memur arkadaşımız. Bu arkadaşımız da Ceylanpınar'a sürgün ediliyor. Arkadaşlar Birecik'te oturuyorlar. İtfaiye eri olarak çalışıyorlar. Bu arkadaşların işlerine son verilirken bir taraftan da Urfa'da oturup Birecik'te itfaiye biriminde görevlendirilen ve her gün oraya gönderilerek yol masrafı da karşılanan arkadaşların isimleri bizde. Şu ana kadar açıklamak istemiyorum. Bir tarafta yerelde böyle mağduriyetler yaşatılırken diğer taraftan bütçeye yük getirilerek Urfa'dan personelin Birecik'e gönderilmesi, her gün yol ücretinin karşılanması bu kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerini kullandı.
KAYTAN: BU İDARİ BİR UYGULAMA
Bunun idari bir uygulama olduğunu belirten Meclis Birinci Başkan Vekili Kaytan ise, sendikaların çalışanların özlük haklarını savunmakla sorumlu olduklarını kaydetti. Kaytan, "Ben telefonla işe son verilme döneminin artık bittiğini düşünüyorum. Siz de bunu çok iyi biliyorsunuz. Bir gerekçesi muhakkak vardır. Bu konuda meclisi bilgilendirmiş oldunuz. Arkadaşlar varsa eğer haksız bir uygulama bunları tespit edip giderebilmeli. Biz de işin arka planını sorma, soruşma yaparız. Meclise de bilgi aktarırız inşallah" dedi.
CİN: ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Toplantıda Bozova Belediye Eş Başkanı Zeynel Taş, verdikleri soru önergesinde kendilerine düzgün bir şekilde bilgi verilmediğini kaydetti. Bununla ilgili söz alan Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, ilçelerde artık bıçağın kemiğe dayandığını söyledi. Urfa ile Maraş' karşılaştıran Cin, "8 ayı geride bıraktık. Lütfen sayın belediye başkanımız Celalettin Bey'in şehri olan Maraş'ta temizlik hangi koşullarda nasıl oluyor, Maraş'ta temizlik büyükşehir belediyesiyle ilçeler arasında nasıl paylaşıyor lütfen bir bakın. İlçelerdeki temizlik kamburun ötesinde ilçe belediyelerini perişan etmiş durumda. Benim ilçem de aynı durumda. Ben halen istasyondan döküm alıyorum, oradaki tasfiyeyi biz yapıyoruz. Buraya dünya kadar para sarf ediyoruz. Yine ara arterlerin temizliğini biz yapıyoruz. Hala hal pazarını biz yürütüyoruz. Ulaşım büyükşehre aittir ama el atılmıyor. Bütün bunlara bizim çözüm üretmemiz lazım" dedi.
'GEÇERLİ OLAN HUKUKTUR'
Birecik'teki işçilerin olayına da değinen Cin, "Siz de sendikacılık yapmışsızın yıllarca. Aynı kulvarda sendikacılık yaptık ve çalıştık. Hangi koşullarda bir işçinin işine son verilebilir, hangi koşullarda bir memurun işine son verilebilir? Bilmeyen durumda değiliz. Sendika bizi ilgilendirmiyor. Madem ki, biz büyükşehrin belediye meclis üyeleriysek eğer ortada disiplin suçu işlenmemişse siz kalkıp belediyenin çalışanı ve kadroluysa ve işine devam ediyorsa siz kalkıp ben 'sizin tazminatınızı ödüyorum, sizin işinize son veriyorum' demek 'ben kararı alıyorum siz ne yaparsanız yapın' demektir. Biz 21. yüzyılda yaşıyoruz. Hukukla gelmişiz, seçimle gelmişiz. Dolayısıyla geçerli olan hukuktur. Kimsenin ekmeğiyle de oynamamalıyız" diye konuştu.
'MARAŞ'TAN SORALIM' TARTIŞMASI
Kaytan, "Celalettin Güvenç Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Her defasında onunla ilgili cümle gündeme geldiğinde memleketi olan 'Maraş'tan soralım' cümlesinin yersiz ve doğru olmadığını düşünüyorum. Gerek yok, Antep'ten soralım. Diyarbakır'dan soralım. İstanbul'dan soralım ama ısrarla bunu kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum" dedi. Bunun üzerine Cin, Maraş'ta temizlik ihalesini alan firmayla Viranşehir'de temizlik ihalesini alan firmanın aynı olduğunu ve bu yüzden bu karşılaştırmayı yaptığını söyledi. Meclis bugün yeni gündem maddeleriyle toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Kızıldamar: Çalışanların İşine Son Veriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?