Gaziantep'te ilk kez düzenlenene 1. Uluslararası Kitap Festivali'nin son gününde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Yahya Kemal'in "Sessiz Gemi" isimli şiiri damga vurdu.
Festivalin son gününde Gaziantep'in tarihi Tahmis Kahvesi'nde ünlü yazar Ahmet Ümit ve Ayhan Bozkurt'un şiir etkinliğine kitap ve şiirseverler büyük ilgi gösterdi.
Etkinliğin her aşamasına katılımları ile destek veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 3 gün boyunca Gazianteplileri kitap ile buluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Kültür sanat alnında edebiyat, kitap, şiir, öykü, söyleşi gibi birçok etkinliklerde genç nesillere bir mum yaktıklarını dile getiren Şahin, "Umarım gençlerimiz bu doğrultuda yollarına devam ederler. Biz onları cesaretlendirdik, yüreklendirdik. Özellikle okumaları ve kitaplara değer vermeleri yönünde bir yol açtık. İnşallah bunun devamı gelecektir." diye konuştu.
Şahin daha sonra Yahya Kemal'in "Sessiz Gemi" isimli şiirini okudu. Şiir salonda bulunanlar tarafında alkışlarla karşılık buldu.
Daha sonra Ayhan Bozkurt ve Ahmet Ümit kendilerine ait şiirlerini okudular. Bu arada Gaziantep Anadolu Bayraktar Lisesi'nden gelen 15 tane öğrencileri "Gaziantep'in Genç Şairleri" diye tanıtan Ümit, gençlere yazdıkları şiirleri okutturdu. Öğrencilerin şiirleri de izleyenler tarafında beğenildi.
Kendisini Gaziantepli olarak hissettiğini belirten Şair Ayhan Bozkurt ise, Gaziantep'in tarihinden, kültüründen ve yemeklerinden çok etkilendiğini söyledi. Şiirin bir öyküsünü olması gerektiğini ifade eden Bozkurt, ilk şiir yazmaya başladığı anı şöyle anlattı:
"Aşık olduğum dönemlerde bana bir saat hediye edildi. Ama saatin pili bitmişti. İşte bu andan sonra bende bunun üzerine bir şiir yazmalıyım dedim ve şiir yazmaya karar verdim. O günden bugüne şiirlerimi yazıyorum."
Ahmet Ümit de, Gaziantep'ten daha çok yazar, şair, sanatçının çıkması gerektiğini vurgulayarak, "Bizler bu gençleri yüreklendirmeliyiz, önlerini açmalıyız. Bugün aramızda birçok genç arkadaşlarımız var. Bunlar neden geleceğin birer şairi veya yazarı olması. Neden bir Ülkü Tamer veya Ahmet Ümit olmasınlar. Bizler bunları desteklersek olurlar." diye konuştu.
EDEBİYAT VE ANTEP YEMEKLERİNİN GEÇMİŞİ ANLATILDI
Günün ikinci etkinliğinde ise, Mario Levi'nin edebiyat üzerine, Özden Özsabuncu'nun Gaziantep Yemekleri alanında yaptığı söyleşi ile devam etti.
Ailesinin ve kendisinin Türkiye'deki hayatının İstanbul'da başladığını belirten Mario Levi, ailesinin İspanyolca konuştuğunu ancak kendisinin Türkçe konuştuğunu söyledi. Ailede bir de Fransızca konuşulduğunu dikkat çeken Mario Levi, 1975–76 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuduğunu belirterek hayatından kesitler anlattı.
Öykücü ve romancı bir yazar olarak kendini kabul ettirmenin zor olduğunu aktaran Mario Levi, ilk yazılarını ise 1984–85 yıllarında yazdığını kaydetti. Bir yazarın yazarlıktan önce sadecilik ve samimiyete önem vermesi gerektiğini vurgulayan Levi, kişilerin yeteneklerini abartmaması gerektiğinin altını çizdi.
Bu arada, kitap Festivali'ne; Ahmet Ümit, Yekta Kopan, Mario Levi, Murat Menteş, Ayhan Bozkurt, Selahattin Yusuf, Tarık Tufan, Gökdemir İhsan, Bilgehan Pamuk gibi yazarlar katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kitap Festivali Fatma Şahin'in Şiiri İle Son Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?